Platform over beton en staal in de bouw
Goederenbehandeling in de betonsector: Belgisch-Limburgs betonbedrijf investeert in sterk efficiëntieverhogende portaalkraan

Goederenbehandeling in de betonsector: Belgisch-Limburgs betonbedrijf investeert in sterk efficiëntieverhogende portaalkraan

Betonbedrijf Schelfhout nv is al ruim 45 jaar producent van geprefabriceerde wanden en plinten in gewapend industrieel beton. Haar klanten behoren hoofdzakelijk tot de industriële, commerciële en agrarische sector. Het bedrijf maakt deel uit van de CRH groep, die wereldwijd toonaangevend is in bouwmaterialen en beschikt over ruim 70.000 medewerkers verspreid over meer dan 3.000 sites in 28 landen. 

Onlangs investeerde Schelfhout, uit het Belgisch-Limburgse Kinrooi, in een nieuwe portaalkraan, waarvoor ze aanklopte bij Constructiewerkhuizen Deman uit het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel. Haar rolbruggen en portaalkranen zijn uitgegroeid tot dé norm bij tal van betonproducenten en betonverwerkende bedrijven in binnen- en buitenland.

Intensieve samenwerking

Het project ging van start eind april 2021 met een eerste rudimentaire schets en een formulering van de belangrijkste klantenwensen. Bedoeling was om de efficiëntie en productiecapaciteit in de Schelfhout vestiging te Kinrooi gevoelig op te drijven. De teams van Schelfhout en Deman werkten hierbij op een constructieve en intensieve manier samen. Dit alles leidde tot een bijzonder korte doorlooptijd waarbij de montage reeds op 1 augustus 2022 werd opgestart. Nauwelijks 10 dagen later werd de nieuwe portaalkraan al in gebruik gesteld.

Opmerkelijke snelheden

De keuze viel uiteindelijk op een portaalkraan van het type enkelligger met 2 takels en een totale hijscapaciteit van 20 ton (2 X 10 ton). De kraan beschikt over een kokerligger in V-vorm met een lengte van 40 m. De ligger werd in één stuk gebouwd zonder boutverbindingen. De hijssnelheid bij vollast bedraagt 8,9 m/min en bij deellasten tot 5.500 kg per takel 12 m/min. De lasten worden gemiddeld 5 m hoog gehesen, waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van de hoge snelheden. Katrijden laat snelheden toe van 5 tot 32 m/min en kraanrijden van 10 tot 50 m/min. De stuurkasten in RVS werden gemonteerd op een werkplatform naast de kokerligger, bereikbaar via een afsluitbare kooiladder.

Veilig werken tot 6 Beaufort.

Nog performanter door extra ‘Smart Features’

Hoewel de R4111 portaalkraan van Deman in basisuitvoering reeds bijzonder performant is, werd hier toch geopteerd voor de toevoeging van een aantal ‘Smart Features’ met het oog op nog meer veiligheid, efficiëntie en een snellere Return On Investment. Dankzij de ‘Shock Load Prevention’ wordt de takelbelasting continu in het oog gehouden om het zacht opnemen van een last te verzekeren. Bij abrupte opname van een last wordt de hijssnelheid automatisch gereduceerd, waardoor schokken en voortijdige slijtage vermeden worden.

‘Extended Speed Range’ laat hogere snelheden toe wanneer de last lichter is dan de maximale hijscapaciteit. Zo wordt de efficiëntie nog verder verhoogd, door het reduceren van de cycli en de inherente wachttijden. Via ‘Load Floating’ wordt bij een stop de last op zijn positie gehouden zonder de motorrem te sluiten. Dit zorgt voor een snelle, veilige en vlotte herstart met betere controle van de operator. Hierdoor wordt tevens de slijtage van het remmechanisme sterk gereduceerd. Tevens kan de portaalkraan veilig werken bij windsnelheden tot 6 Beaufort en is ze hiervoor uitgerust met een anemometer.

De nieuwe portaalkraan in actie.

Geometrische controles

Naast een correcte dimensionering en een hoogwaardig oppervlaktebehandeling was het al even belangrijk dat de kraan geometrisch perfect binnen de normen viel. Daarom werden in de loop van het productie- en montageproces een reeks nauwkeurige geometrische controles uitgevoerd.

De nieuwe portaalkraan van Deman opent voor Schelhout alvast mooie perspectieven op het vlak van sneller en efficiënter werken, een kortere terugverdientijd van de investering en een aantrekkelijke Total Cost of Ownership.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details