Platform over beton en staal in de bouw
Het belang van details

Het belang van details

Hijsankers voor prefab technische ruimten

Het zijn niet de gebouwen die de covers halen van architectuurbladen, maar onmisbaar zijn ze des te meer. Het zijn de prefab betonnen stations die de veilige behuizing vormen van transformatoren, aggregaten, telecominstallaties of analyseapparatuur. Ahorn Bouwsystemen uit Zutphen heeft zich toegelegd op het ontwikkelen, engineeren en bouwen van dit soort prefab bouwwerken. Dat gaat in nauwe samenspraak met opdrachtgevers en eindgebruikers als Tennet, Enexis, het Belgische Infrabel en grote concerns in de chemie en olie-industrie. Veeleisende klanten. Daarom werkt Ahorn met partners die meedenken en die de hoogste kwaliteit kunnen leveren, zoals Schroeder Ankers.

Anne van Velden, verkoopleider voor familiebedrijf Ahorn Bouwsystemen, heeft de laatste jaren de orderportefeuille overvol zien raken. “We zitten middenin de energietransitie en daar hebben we veel bemoeienis mee. De elektrificering heeft een hoge vlucht genomen en dat betekent niet alleen dat er meer voorzieningen nodig zijn om de infrastructuur te huisvesten, maar dat elektrische apparatuur als transformatoren ook steeds groter en zwaarder wordt. As we speak is net een opdracht door voor de levering van een eerste trafo-ruimte voor Schiphol, waar de elektrische voertuigen mee kunnen opladen.”

Een enkele unit staat in twee tot vier uur op zijn plek.

Snelheid

Een opdracht als deze is een stap in het proces dat Ahorn samen met de opdrachtgever en aannemer doorloopt. Van Velden: “We bouwen vrijwel alles prefab in de fabriek en dat gebeurt op basis van de specifieke wensen van de klant. Wat komt er bijvoorbeeld in het gebouw? Wat worden de afmetingen? Wat is er nodig aan ventilatie en aarding? Welke aansluitingen zijn nodig? En is er een sparing nodig voor de airco? Is het ontwerp door iedereen goedgekeurd, dan werkt onze tekenaar het uit in Revit en kan de productie in gang worden gezet. Die vindt plaats in Zutphen, waar de vloer en wanden gemaakt, aan elkaar gemonteerd en afgebouwd worden. Soms wordt in de fabriek het gebouw compleet ingericht, waardoor we nog sneller klaar zijn op de uiteindelijke bouwplaats. Daar worden de meeste opdrachtgevers en aannemers erg blij van. Een enkele unit staat dan in twee tot vier uur op zijn plek.”

Ondersteuning

Aangezien het gros van de gebouwen kant en klaar wordt bezorgd op locatie, moeten ze niet alleen op een oplegger passen, maar dienen ze ook hijsbaar te zijn. “Uiteraard moet dat 100% veilig kunnen gebeuren en daarom werken we al langere tijd samen met Schroeder Ankers”, vervolgt Van Velden. “Zij levert niet alleen hoogwaardige ankers en andere bevestigingsmaterialen, maar ook technische ondersteuning en berekeningen. Simpel gezegd vertellen wij wat de afmetingen en het gewicht van een unit zijn, hoe deze is opgebouwd en hoe wij het in de fabriek en op locatie willen verplaatsen. Schroeder rekent vervolgens voor ons uit hoeveel hijsankers we moeten instorten, op welke plek dat moet gebeuren en hoe ze bijvoorbeeld ingestort of aan de wapening gelast dienen te worden. Dat nemen wij mee in het ontwerp.”

Transportankers.

Schuine ankers

Voor een grote oliemaatschappij heeft Ahorn recentelijk een analyserstation geleverd, een unit waarin en waarop meetapparatuur is bevestigd. Van Velden: “Die is bijna 10 meter lang en ruim 3 meter breed en hoog en weeg helemaal opgetuigd 65 ton. Hiervoor heeft Schroeder alle hijsvoorzieningen berekend en geleverd. Om aan de buitenkant analyseapparatuur te kunnen ophangen, zijn aan de buitenwand montageprofielen aangebracht. Hiervoor zijn ankers in een hoek ingestort zodat er geen water in blijft staan. Het zijn van die kleine details die je in het ontwerp al moet meenemen. Wij zijn een veeleisend bedrijf met veeleisende klanten. Daarom werken wij met partners die niet alleen een hoge kwaliteit leveren, maar ook meedenken voor de beste oplossing.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details