Platform over beton en staal in de bouw
Het belang van medewerkersparticipatie bij veiligheid en gezondheid op de werkvloer binnen ISO 45001

Het belang van medewerkersparticipatie bij veiligheid en gezondheid op de werkvloer binnen ISO 45001

Jaarlijks vinden nog steeds meer dan 200.000 arbeidsongevallen plaats. Hierdoor blijft aandacht voor verbeteringen omtrent veilig en gezond werken noodzakelijk. CertificeringsAdvies Nederland begeleidt bedrijven naar een ISO 45001 certificering toe; dé (internationale) norm gericht op een veilige en gezonde werkplek.

Dat veiligheid en gezondheid van onderschatte waarde zijn, blijkt helaas vaak genoeg in de praktijk. “Ik kom regelmatig bij bedrijven die niet beschikken over een wettelijk verplichte Arbo-Risico-Inventarisatie & Evaluatie”, vertelt Nelis van de Pol, directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. “Wanneer bedrijven wel een RI&E hebben, is het vaak omdat ze een VCA-bedrijfscertificaat willen behalen. Na de inventarisatie van de risico’s en het opstellen van de beheersmaatregelen laat de opvolging te wensen over. En dat is jammer, want de opvolging is juist essentieel.”

De medewerkers zijn van cruciaal belang bij het vaststellen, opvolgen en bewaken van de juiste beheersmaatregelen. “Dat is ook de voornaamste reden dat ISO 45001 een belangrijke focus legt op het actief betrekken van alle medewerkers bij de inventarisatie en beoordeling van mogelijke risico’s. Veilig werken moet als het ware verankerd worden in het DNA van de organisatie”, aldus Van de Pol. “De verantwoordelijkheid met betrekking tot veiligheid en gezondheid ligt bij de voltallige directie. Praktisch betekent dit dat je medewerkers actief moet betrekken bij het vaststellen van relevante issues/risico’s omtrent veiligheid en gezondheid, bij de beoordeling daarvan en vooral ook bij het bepalen en ten uitvoer brengen van bijbehorende (beheers)maatregelen. Zo creëer je een breed draagvlak en bewustwording binnen de gehele organisatie.”

img_5219-kopieren

Nelis van de Pol, directeur bij CertificeringsAdvies Nederland.

 

Voor de hand ligt het om de bekende vormen van werknemersorganisaties, zoals Personeelsvertegenwoordiging of Ondernemersraad, te betrekken bij deze activiteiten. “Uiteraard niet verkeerd, maar probeer vooral veel breder te kijken”, benadrukt Van de Pol. “Wat zijn binnen je organisatie relevante V&G-issues? En hoe kun je daar het meest effectief op inspelen? Ik zie bij veel bedrijven succesvolle V&G-projectgroepjes ontstaan, waarin medewerkers vanuit verschillende disciplines samen aan de slag gaan om V&G op de kaart te zetten. Bij andere organisaties ligt de focus weer heel erg op het creëren van gezamenlijk bewustzijn, bijvoorbeeld door middel van posteracties door de gehele organisatie, een veiligheidsapp waarin periodiek vragen worden gesteld over relevante V&G-issues of bijvoorbeeld door V&G op de agenda van alle afdelingen te zetten. Zoveel bedrijven, zoveel mogelijkheden. Dus: kijk naar je situatie en neem passende maatregelen, die voor jouw bedrijf de meeste waarde opleveren. En betrek medewerkers uit alle lagen van de organisatie actief bij dit proces!”

CertificeringsAdvies Nederland heeft jarenlange ervaring in de begeleiding van bedrijven naar een ISO 45001 certificering. In de aanpak nemen ze jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Voor ISO 45001 tillen ze de interne organisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden naar een hoger niveau, met een succesvolle certificering als resultaat.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details