Platform over beton en staal in de bouw
In een handomdraaiprefab vloeren ontwerpen
Matrix verzorgt ook trainingen en validaties. (Beeld: Shutterstock)

In een handomdraaiprefab vloeren ontwerpen

Rekentool voor prefabfabrikanten

De automatisering van de bouwtechniek neemt een steeds hogere vlucht. Daarbij worden voor steeds specifiekere doelgroepen en deelgebieden softwareoplossingen ontworpen. Zo heeft Matrix Software recentelijk haar nieuwe tool op de markt gebracht voor het rekenen aan prefab betonnen vloeren. Onder de naam MatrixLigger vormt deze rekensoftware een uitgelezen tool voor modelleurs en constructeurs bij producenten van prefab vloersystemen.

MatrixLigger, een ontwerpprogramma voor beton-, staal- en houtconstructies.

Matrix Software ontwikkelt al ruim veertig jaar software voor het ontwerpen en produceren van bouwconstructies. Belangrijkste doelgroepen zijn constructeurs, staalbouwers, betonfabrieken en kozijnproducenten die kunnen kiezen uit een breed assortiment softwarepakketten. Dat loopt van ERP-oplossingen en productieplanning tot reken- en tekenprogrammatuur voor constructies. “Een aantal jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van MatrixLigger voor de prefab vloerenindustrie”, begint Jan Willem Fokkema, Business Unit Manager Structural analysis & Precast software. “Dat heeft onder meer geleid tot de integratie van het CAD/CAM pakket IC-Prefab en MatrixLigger, een ontwerpprogramma voor beton-, staal- en houtconstructies. Deze werken onder andere met XML als basistaal en kunnen daardoor samen, maar ook met alle andere gangbare reken- en tekenprogramma’s communiceren. MatrixLigger is ontworpen om te kunnen koppelen aan alle tekensystemen die gangbaar zijn bij producenten van prefab vloersystemen. Daarnaast is MatrixLigger cloud-based en is een lokale installatie niet noodzakelijk. Alle berekeningen zijn prima via internet uit te voeren.”

Gebruikers kunnen gedetailleerde berekeningen maken van traditionele en voorgespannen breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, ribcassettevloeren, combinatievloeren en balkbodems. (Beeld: Shutterstock)

Nieuwe generatie software 

Een belangrijke aanleiding voor het ontwikkelen van MatrixLigger ligt in de vergrijzing en het personeelsverloop. Fokkema: “Veel fabrieken werkten tot voor kort met eigen maatwerksoftware, in elkaar gezet door eigen medewerkers en door de jaren heen met liefde, maar ook met kunst en vliegwerk overeind gehouden. Als die medewerkers met pensioen gaan of het bedrijf om een andere reden verlaten, is vervanging van deze software erg kostbaar. Daarnaast is het maar de vraag of je programmeurs vindt die de skills hebben om nieuwe Eurocode om te zetten naar werkbare software voor sterkteberekeningen. Ook de kwaliteitsborging in het kader van de nieuwe Wet kwaliteitsborging is een argument om voor MatrixLigger te kiezen. De rekenresultaten van de producentspecifieke berekeningen kunnen dagelijks geverifieerd worden in onze autotester.” 

Gebruikers kunnen gedetailleerde berekeningen maken van traditionele en voorgespannen breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, ribcassettevloeren, combinatievloeren en balkbodems. (Beeld: Shutterstock)

Cloudbased, verificatie, alle mogelijk prefab vloersystemen en API zijn de ontwerpargumenten waarmee MatrixLigger ontworpen is. “Op dit moment wordt MatrixLigger al bij een aantal bedrijven geïmplementeerd. Die kunnen hiermee gedetailleerde berekeningen maken van traditionele en voorgespannen breedplaatvloeren, kanaalplaatvloeren, ribcassettevloeren en balkbodems. Alle gangbare doorsnedes van Bisofloor, Bruil, Dycore, De Hoop Pekso, Prefab Beton Veghel, VBI, Waardo en noem maar op, zitten er al in.” 

Wkb

In MatrixLigger kan de constructeur of modelleur van een betonproducent alle constructieve berekeningen maken van een enkele ligger tot een complete systeemvloer, inclusief ravelingen. Fokkema: “Door de default instellingen is een systeemvloer snel te ontwerpen op basis van de eisen voor sterkte, stabiliteit, doorbuiging en brandwerendheid. Ook met randvoorwaarden van het vervolgtraject kan al rekening worden gehouden, denk aan productie, opslag, transport, montage, afstorten, uitharden en ontkisten. De uitkomst kan dan, eventueel met wapeningsvoorstel, naar de volgende applicatie voor het maken van bijvoorbeeld de digital twin of het wapenen van de tekening. Het mooie is dat elk element een eigen berekeningsrapport en een geverifieerde berekening mee kan krijgen. Als je wilt dat een vloersysteem tijdens elke dag geverifieerd wordt, kan dat. Zeker met de Wet kwaliteitsborging in aantocht is dat handig, om het zachtjes uit te drukken.”  

Wapeningsberekening in MatrixLigger.

Valideren

Matrix is vijf jaar terug begonnen met de ontwikkeling van het rekenprogramma en Fokkema is heel trots op het eindresultaat. “MatrixLigger is gebruiksvriendelijk, gemaakt met nieuwe architectuur en nieuwe technologieën, is cloudbased in te zetten, communiceert naadloos met alle gangbare ontwerp- en rekenprogramma’s en het bevat alle productcodes en regelgeving. Daardoor was het heel complex om te maken.” Matrix verzorgt ook trainingen en validaties. “Vaak is de applicatie die wij moeten vervangen, een programma gemaakt door iemand die is vertrokken. Daar zitten ook fouten in. Ga je dat vervangen door een nieuw product, volgens de nieuwe normen, dan moeten wij valideren om uit te zoeken waar eventuele verschillen vandaan komen. Uiteindelijk doen we het voor de klant, die daarmee een geoptimaliseerd rekenprogramma krijgt en heel veel handwerk en controleberekeningen kwijtraakt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details