Platform over beton en staal in de bouw
Innovatieve sensortechniek voor de funderingsbranche

Innovatieve sensortechniek voor de funderingsbranche

De introductie van de Eurocodes in Nederland in het algemeen en de al jaren lopende discussie omtrent te hanteren paalklassefactoren in het bijzonder, zijn redenen waarom in situ testen van funderingspalen de laatste jaren vaker worden uitgevoerd. Brem Funderingsexpertise B.V. uit Gouda is onder andere gespecialiseerd in het uitvoeren van diverse onderzoeken die de kwaliteit van betonpalen kunnen aantonen. Denk hierbij aan akoestische paalcontrole, Crosshole Sonic Logging, betonsterkteonderzoek en proefbelastingen op trek en druk. Deze laatste kunnen zowel dynamisch, pseudo-statisch als statisch uitgevoerd worden.

Paalproefbelasting op trek.

 

De nieuwste techniek die op dit gebied door Brem wordt toegepast, betreft het gebruik van optische reksensoren die zeer nauwkeurig de rek in funderingspalen kunnen meten. Hiermee is, veel beter dan met traditionele meettechnieken, de mate van wrijving langs de paalschacht in kaart te brengen. Hierdoor komt heel goed in beeld welk deel van het paaldraagvermogen door de schachtwrijving geleverd wordt (en op welke diepte welk percentage daarvan) en welk deel door het puntdraagvermogen (in geval van palen die op druk worden belast). Bij palen die op trek belast worden, kan in een vroeg stadium bepaald worden hoe lang een eventueel groutlichaam dient te zijn om aan het gevraagde trekdraagvermogen te kunnen voldoen.

Trektest op ankerpaal vanuit ontgraven bouwput.

 

Potentie

Toepassing van deze techniek heeft volgens Erik de Bruin, manager speciale projecten bij Brem, veel potentie en geeft tevens aanvullende mogelijkheden voor het verzamelen van interessante informatie m.b.t. praktijkdata over paalfunderingen. “Door toepassing van dit type sensoren kan niet alleen informatie vergaard worden over het gedrag van de paal tijdens de paalproeven, het is ook mogelijk de kwaliteit van het beton te monitoren tijdens het uitharden ervan.” Met dezelfde sensorstring die gebruikt wordt voor de nauwkeurige rekmetingen kan volgens De Bruin tevens de temperatuurontwikkeling in de paal zeer nauwkeurig gevolgd worden. Dit is een parameter die een indicatie geeft over de homogeniteit van de betonnen paalschacht bij in-de-grond-gevormde betonpalen. Daarnaast is het een optie om gedurende de realisatie van het gebouw dat op die palen gebouwd wordt de daadwerkelijke krachtmobilisatie in de paal te monitoren. Als ultiem gebruik van dezelfde sensorstring is het zelfs mogelijk om aan te tonen wat windbelasting op hoogbouw nu precies voor effect heeft op een individuele funderingspaal. “Dat is zeker een onderzoek waarin hoogbouwconstructeurs veel interesse zullen hebben”, aldus De Bruin.

Geprepareerde ankerstangen.

 

Toepassingen

Brem heeft inmiddels flink wat ervaring opgedaan met het toepassen van deze innovatieve sensortechniek in de funderingsbranche. Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat het bedrijf inmiddels met diverse monitoringsklussen ook actief is in branches die zich buiten het oorspronkelijke werkveld bevinden. Hierbij kan worden gedacht aan uitgebreide monitoringsklussen op het gebied van Structural Health Monitoring, Weigh in Motion-systemen bij bruggen en viaducten en zelfs lekdetectie bij rioleringssystemen. “Het monitoringsprincipe is vaak hetzelfde, maar door een slimme positionering van de sensoren kunnen veel zaken gemonitord worden die voorheen moeilijk of zelfs niet te meten waren”, zegt De Bruin. “Mensen vragen soms om monitoringsactiviteiten van een bepaald type, omdat men daar bekend mee is. Terwijl daar eigenlijk een afgeleide mee gemeten wordt van hetgeen men eigenlijk wil weten. Met deze nieuwe sensortechnologie wordt het mogelijk om de interessante parameter zelf te meten. Er is dus nog wel het één en ander aan zendingswerk te verrichten, maar dat doen we graag.” 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details