Platform over beton en staal in de bouw
Nieuws

Innovatieve staalbouwer zet in op een gezond en leerzaam werkklimaat

_K0B3616–nr-2-300-Profotonet-dpi
Paviljoen: Stalen golf in Scheveningen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Vic Obdam

22 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vic Obdam is een begrip in de staalbouwwereld. Onder het mom van ‘bijzondere gebouwen vragen om een hoogwaardig geraamte’ levert het familiebedrijf een bijdrage aan de meest uiteenlopende projecten. In de bedrijfsvoering staat volgens directeur Pieter Klijn een gezond en leerzaam werkklimaat centraal. “We besteden bewust veel tijd en capaciteit aan het opleiden van (jonge) mensen. Dat houdt ons jong en dynamisch, en stelt ons in staat om mee te bewegen op de nieuwste ontwikkelingen.”

Bij BioPartner Center in Leiden heeft Vic Obdam van de ruim 250 ton aan staal voor de constructie van het gebouw, maar liefst 170 ton aan donorstaal gebruikt.

Met onze passie voor staaltechniek, onze ervaring, samenwerking en innovatieve vooruitstrevende gedachtegang iedere constructie realiseren! “Dat is onze missie”, zegt Klijn enthousiast. Gevolgd door de visie: het realiseren van indrukwekkende staalconstructies in iedere vorm waar klantwens gecombineerd wordt met hergebruik en duurzaamheid om Vic Obdam een plaats te geven in de circulaire bouweconomie. “Met andere woorden, we durven uitdagende projecten aan te gaan”, legt Klijn uit. “We zijn niet te klein voor het grote, maar niet te groot voor het kleine.”

Mall of the Netherlands – Dome in Leidschendam.

Circulariteit

Vic Obdam is volgens Klijn een platte organisatie. “We hanteren een no-nonsense aanpak, maar zijn tegelijk innoverend. Dat houdt in dat we een ontwerp van begin tot einde realiseren met een eigen team van technisch specialisten; modelleurs en constructeurs. Onze eigen engineeringsafdeling kan zowel de hoofd- als detailberekening volledig in 3D-E.E.M. uitvoeren. Maar we gaan nog een stapje verder. Zo kunnen we met een 3D-scan een pointcloud van een gebouw opstellen, ontzettend handig bij een renovatieklus. Of wat te denken van het in 3D uitzetten van ankers? Dat alles in eigen beheer en met eigen mensen en materieel. Innovatie zit hem ook in onze motivatie om de wereld te helpen duurzamer te worden. We praten niet alleen over circulariteit, maar voegen de daad bij het woord. Waar het kan, zetten we in op circulair en toekomstbestendig bouwen. Een mooi voorbeeld daarvan is onze bijdrage aan BioPartner Center in Leiden. Van de ruim 250 ton aan staal voor de constructie van het gebouw, is maar liefst 170 ton aan donorstaal gebruikt, afkomstig uit een oud universiteitslaboratorium op diezelfde campus. Circulair bouwen kan je overigens niet alleen, het vraagt om een ketenaanpak. Dat was hier het geval.”

De enorme passie voor staaltechniek probeert Vic Obdam ook op de nieuwe generatie over te brengen.

Erkend Leerbedrijf

De enorme passie voor staaltechniek probeert Vic Obdam ook op de nieuwe generatie over te brengen. En met succes. Klijn: “We zijn een Erkend Leerbedrijf en hebben leerlingen, stagiaires en afstudeerders op alle niveaus, van praktijkgericht onderwijs tot op universitair niveau. We bieden ruimte aan jonge mensen om ons mooie vak te ontdekken. Dat gebeurt op geen enkele school. Alleen al in de fabriek zijn er negen leerlingen werkzaam via de BBL-leerweg. Daarnaast nog regelmatig stagiaires op de tekenkamer en de afgelopen periode drie afstudeerders. Onze mensen maken ook bewust tijd vrij voor de leerlingen. Dat vinden we belangrijk.” 

En dat wordt ook gewaardeerd, zo blijkt uit de reactie van enkele leerlingen. Jim, BBL Leerling niveau 3 zegt: “Het volgen van een opleidingstraject bij Vic Obdam gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit.” Tim, eveneens BBL leerling niveau 3 vult aan: “Er is ruimte om te leren en als je een vraag hebt, zal er altijd hulp of een oplossing geboden worden.” Saskia, net HBO afgestudeerd, start met vervolgstudie, zegt tot slot: “Er zijn mogelijkheden om door te groeien in het bedrijf en je daardoor te blijven ontwikkelen.”

Behalve aan jonge studenten biedt Vic Obdam ook aan eigen medewerkers de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. “Het is essentieel voor een gezond werkklimaat,” vindt Klijn. “Daar hechten we veel waarde aan. Er heerst bij ons een hele fijne werksfeer in een open cultuur. Aan hiërarchie doen we niet. We hebben geen managers, zijn heel benaderbaar en zijn altijd op zoek naar gemotiveerde mensen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details