Je bent er toch al wel aan begonnen hè? Jouw begroting voor 2023 is één van je belangrijkste tools om er een succesvol jaar van te maken. Hieronder vind je tien belangrijke vragen. Heb je moeite om het antwoord te formuleren? Dan helpen we je natuurlijk graag.
- Voor wie maak je de begroting, voor jezelf, de bank of voor een subsidie? Bedenk welke informatie daarbij van belang is.
- Noteer je naast je omzetverwachting ook je inkopen en kostprijs? Denk aan je algemene kosten en je productieve uren budget.
- Zet je de kostprijs in op basis van een kostprijs-% of een kostprijs+ methode? Denk ook na over de planning van de inkopen en grip houden op je voorraad.
- Sleutel je aan de begroting als het bedrijfsresultaat tegenvalt? Sleutel voorzichtig! De kans is groot dat je jezelf in de vingers snijdt, zodra blijkt dat je sleutelwerk feitelijk niet haalbaar is. Er zijn andere oplossingen om hiermee om te gaan.
- Is de begroting een berekening op basis van het vorige jaar en daarmee een financiële exercitie of is deze gebaseerd op echte uitgangspunten en daarmee een vertaalslag van je visie?
- Houd je het hele jaar vast aan je oorspronkelijke budget of beweegt het gedurende het jaar mee met de nieuwste inzichten over de toekomst? Oftewel, doe je aan forecasten?
- Heb je een investeringsplan voor het komende jaar gemaakt?
- Gebruik je niet-financiële cijfers in je begroting die van wezenlijke invloed zijn op de uitkomst en laat je die ook zien?
- Hoe vaak maak je een vergelijking met de gerealiseerde cijfers, zodat je weet of je nog op koers ligt?
- Hoeveel tijd heeft de nieuwe begroting je dit jaar gekost en zou automatisering hiervan jou veel tijd besparen?
Bronnen:
Peter Wouters, Expert cashflow planning
De Financiële Pers
Diverse financiële literatuur
Kunnen we jou helpen bij het zetten van stappen richting significante productiviteitsgroei? Neem dan contact met ons op! Bel ons op +31 (0) 40 24 84 041 om jouw organisatie te bespreken. Ook kun je op onze website terecht voor meer informatie: www.liemar.nl.