Platform over beton en staal in de bouw
‘Kiezen voor kunststof, is kiezen voor gemak’
Aannemers ervaren dat het gebruik van kunststofvezelwapening hen veel tijd scheelt en gemak oplevert.

‘Kiezen voor kunststof, is kiezen voor gemak’

Wapening met synthetische vezels biedt kansen voor aannemers

Betonvlechters worden steeds schaarser en de tijd om het vlechtwerk gereed te hebben, steeds beperkter. Daartegenover staat het terecht groeiend belang van arbeidsomstandigheden en veiligheid op de bouwplaats. Deze ontwikkelingen schuren. Dutch Fiber Trading ziet deze ontwikkelingen ook en benadrukt tevens de roep om een lagere CO2-footprint in de bouw. Zij ziet in het gebruik van kunststofvezel als wapening een slimme oplossing om deze uitdagingen te tackelen.

Kunststofvezelwapening kan door de centrale worden gemengd en op de bouwplaats eenvoudig worden verpompt.

Afgelopen periode heeft de bouw te maken met een kostenexplosie als gevolg van de oplopende grondstofprijzen, de stijgende energieprijs en inflatie. Sjors Beemsterboer, een van de twee eigenaren van DFTrading, maakt het van dichtbij mee. “Ik kom uit de aannemerij en weet hoe lastig het is om op een kwalitatieve en veilige manier geld te verdienen op een project. Daarom zeg ik: ‘niet alles hoeft in staal’. Door wapening in zijn geheel of gedeeltelijk te vervangen door kunststofvezels kan twintig tot dertig procent aan kosten worden bespaard.” 

Sterk verlaagde CO2-footprint

Dutch Fiber biedt twee verschillende vezels aan, een krimpvezel en een constructieve vezel. De krimp- of microvezel gaat effectief de scheurvorming in beton tegen door de hoge treksterkte, scheurweerstand en corrosiebestendigheid van de vezels. De constructieve vezel is langer, dikker en sterker dan de microvezel en is bedoeld om wapening te vervangen of aan te vullen. Deze vezel verhoogt naast de scheurweerstand ook de taaiheid en de duurzaamheid van het beton omdat de vezel niet degradeert. 

Kunststofvezelwapening biedt een economisch voordelige en een snel en eenvoudig toepasbare oplossing voor diverse sectoren.

De polypropyleenvezel van Dutch Fiber Trading heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele wapening. Volgens Beemsterboer biedt de vezel aannemers de mogelijkheid om de CO2-footprint sterk te verlagen. “Dat kan tot wel 90% omdat ons materiaal efficiënt wordt geproduceerd, veel lichter is, heel eenvoudig verwerkt kan worden en op termijn nauwelijks tot geen onderhoud nodig heeft. Verder hebben we voor deze vezel een speciale coating ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat de luchtinlaat in het beton tot minder dan een procent wordt teruggebracht en de waterdichting dus veel beter is.”

Vertrouwen verkopen

“Kiezen voor vezels is kiezen voor gemak”, gaat Beemsterboer verder. “Als vezelleverancier verkopen we ook een stuk vertrouwen. We werken altijd met nieuwe, in Europa geproduceerde polypropyleen. Hierdoor kunnen we een inert product garanderen, dat we versnijden met nieuwe messen zodat de vezels niet verkleven. Geen worsteling meer in de planning met vlechters. De vezelwapening wordt door de constructeur berekend via de Eurocode, de centrale mengt de juiste hoeveelheid in en op de bouwplaats verpomp je het naar waar je het inzet. Dat kan gewoon met een aanhangerpomp en zelfs bij een leiding van tachtig meter gaat dat nog steeds probleemloos.” 

De kunststofvezels komen tot in alle hoeken van het beton waardoor kwalitatief een consistent product ontstaat waarop geen gemeentelijke controle nodig is voor de dekking. Ook kan door deze homogene verdeling veelal volstaan worden met minder beton. DFTrading voorziet veel kansen voor hybride oplossingen waarbij ook de stalen wapening veel slanker kan worden uitgevoerd. Zeker omdat staal vaak overgedimensioneerd wordt. Hierdoor ontstaat een economisch voordelige en snel en eenvoudig toepasbare oplossing voor diverse sectoren, uiteenlopend van prefab producten zoals rioolbuizen of keerwanden tot monolietvloeren, druklagen, fietspaden en kadetoepassingen. Een groot project waar momenteel aan wordt gewerkt, is de verharding van een enorme containerterminal. Hierin wordt de vezel van Dutch Fiber Trading gebruikt vanwege de ongevoeligheid voor magnetische straling, gebruikt in de diverse lussen die in het beton worden geplaatst.

Direct voordeel

Het gebruik van kunststof vezels als aanvullende of vervangende wapening is volgens Beemsterboer met name voor de kleinere en middelgrote aannemerij heel interessant. “Bij de iets kleinere partijen zijn de lijnen veel korter. Daar worden beslissingen genomen om direct te kunnen ontzorgen. Zij hebben dan ook direct profijt van de toepassing van onze kunststofvezelwapening. Ze kunnen voordeel hebben van de lage CO2-footprint wanneer ze inschrijven op aanbestedingen, maar ze hebben vaak ook een direct economisch voordeel. Ze ervaren dat het ze veel tijd scheelt en gemak oplevert.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details