Platform over beton en staal in de bouw
MKI behoort tot de laagste van Nederland
Schitterende duurzame renovatie van de museumbrug in Utrecht.

MKI behoort tot de laagste van Nederland

‘Het begint met de duurzame kwaliteit van nieuw staal’

Als het om duurzaamheid gaat, valt er juist bij de toepassing van staal in de bouw & infra grote winst te behalen. Met de robuuste eigenschappen van staal voelt iedereen dat dit materiaal niet kan, maar móet worden hergebruikt. Maar dan dienen de vraagstukken zich aan. Wat is de Milieu Kosten Indicator van het gebruikte staal? Waar vind je het donorstaal op het moment dat je het nodig hebt? En wie kan de kwaliteit van het donorstaal garanderen?

De prachtige Bernard van Kreelpoort in Veenendaal is circulair.

Van Ee Staalspecialisten uit het Gelderse Barneveld opereert al 45 jaar in de staalwereld en zet zich al lang in voor de verduurzaming van staal. Hierdoor is zij tegen alle bovengenoemde vraagstukken aangelopen. Toch mag zij zich nu rekenen tot de voorlopers in circulaire staalconstructies. “Hergebruik van staal waarvan je de historie niet kent, is lastig want dan kun je niets over de kwaliteit zeggen en moet je deze achteraf aantonen door middel van kostbare keuringen. Dat probleem moeten we eerst de wereld uit helpen”, aldus Gerben van Beek, commercieel directeur van Van Ee Staalspecialisten.

Het directieteam van Van Ee Staalspecialisten.

Circulair staal inclusief monitoring

De tijd dat overheidsinstanties en grote opdrachtgevers enkel stuurden op de prijs van bouwwerken, ligt achter ons. De milieubelasting van het aan te besteden project speelt nu minstens zo’n belangrijke rol. Dit maakt helderheid over de duurzame kwaliteit – zowel van nieuw als gebruikt staal – noodzakelijk. “Binnen Van Ee zijn we begonnen met de duurzame kwaliteit van nieuw staal, wat geresulteerd heeft in de start van ons nieuwe bedrijf EECULAIR”, vertelt Van Beek hierover. “We kopen nieuw staal in bij de meest duurzame leveranciers en hebben vervolgens de verwerkings- en conserveringsprocessen zo duurzaam mogelijk ingericht. Bij uitlevering worden de staalelementen gekoppeld aan een monitoringssysteem waarin de historie van het staal wordt vastgelegd. Zo kan iedere gebruiker zien of er ooit een heftruck tegenaan is gereden, of de conserveringslaag is aangetast en of de bevestigingsmiddelen juist zijn toegepast. Alles ligt vast.”

Registratie en terugkoopgarantie

Het EECULAIR monitoringssysteem maakt de staalelementen vindbaar als de eerste gebruiksperiode erop zit. Het staal – voorzien van een Milieu Kosten Indicator (MKI) en historie – wordt nu geregistreerd in de Nationale Milieudatabase en is vindbaar voor partijen die het donorstaal kunnen herplaatsen. Is er nog geen nieuwe bestemming voorhanden, dan neemt Van Ee Staalspecialisten het geleverde staal terug. “Dit is reeds bij aankoop geregeld in de terugkoopgarantie die we kunnen afgeven”, verduidelijkt Van Beek.

Concrete stappen

De aanpak is gebaseerd op een langetermijnvisie, maar Van Beek ziet dat de tijd nagenoeg rijp is om de eerste successen te boeken. Bovendien stimuleren duurzaamheidscertificaten zoals BREEAM bouwbedrijven om met circulair staal aan de slag te gaan. “Met de inzet van circulair staal scoor je hoge ogen voor je BREEAM-certificaat”, weet Van Beek. “Daarnaast zien we dat vergunningen wel worden verleend door het gebruik van circulair staal die anders geen doorgang krijgen.” Ook het toenemende aantal transformaties – fabriekspanden die worden omgebouwd tot eventlocaties en kantoorgebouwen die een woonbestemming krijgen – maken de inzet van circulair staal interessant. “Het voelt goed om hergebruik te stimuleren en concrete stappen te zetten naar een volledig circulaire bouweconomie. Met idealisme heeft dit niets meer te maken. Dit gaat over realisme.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details