Platform over beton en staal in de bouw
Nederlands eerste certificaat voor restauratie beton voor Mourik-dochter Vogel

Nederlands eerste certificaat voor restauratie beton voor Mourik-dochter Vogel

De dochteronderneming van technisch dienstverlener Mourik heeft daarmee de beste papieren op zak om cultuurhistorische monumenten van beton te bewaren voor de toekomst. Zo restaureerde Vogel al vele monumenten waaronder Radio Kootwijkgebouw De Zonnestraal en de gezichtsbepalende KBC-toren in Antwerpen, in de volksmond Boerentoren genoemd.

‘Beton zien we als een modern bouwmateriaal. We associëren het niet zo snel met oude gebouwen zoals de Domtoren of Amsterdamse grachtenpanden. Toch zijn de eerste betonnen gebouwen al meer dan honderd jaar oud en zijn het dus jonge monumenten.’, stelt Patrick Karremans, bedrijfsleider van Vogel.

Ernstig aangetast

‘We zien veel gebouwen waarvan het beton ernstig is aangetast. Om deze te restaureren heb je specifieke kennis nodig van beton en de ervaring om te bepalen welke methode het beste werkt om een specifiek probleem op te lossen.  Veel van die methoden hebben wij zelf ontwikkeld in de ruim 120 jaar van ons bestaan. We zijn zelf ook een beetje een monument. Niet voor niets zijn we marktleider en passen we de modernste technologieën  toe om betonnen monumenten van de ondergang te redden.’

Het betreft het certificaat ‘Onderhoud en restauratie monumenten’. Dit procescertificaat is op basis van de beoordelingsrichtlijn ERM 4000 en URL 4005 afgegeven door SGS Intron. SGS is wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Het certificaat beschrijft de werkwijze bij het restaureren van historisch beton in monumenten, voor zowel betonnen bouwdelen, als voor beton zonder waarde of beton waarvan deze niet behouden hoeft te worden.

Karremans: “Met dit certificaat wordt erkend dat Vogel zich richt op kwaliteit bij onderhoud, restauratie en verduurzaming van monumenten en is men verzekerd van specialistische kennis en kunde in de monumentenzorg. Overheden zoals het Rijk, Provincie en gemeenten zijn er hierdoor van verzekerd dat wij de cultuurhistorische waarde van hun karakteristieke gebouwen en gezichtsbepalende monumenten waarborgen.’

Voor meer informatie over Vogel, klik hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details