Platform over beton en staal in de bouw
Nederlands familiebedrijf is wereldspeler in brand- en rookwerend afdichten
Eigen vooronderzoek brandwerendheid door SABA R&D. De Sabaprotect M500 gloeit, maar voorkomt brandoverslag en laat geen rook door.

Nederlands familiebedrijf is wereldspeler in brand- en rookwerend afdichten

In ruim 86 jaar is SABA uitgegroeid tot een wereldspeler in de productie van lijmen en kitten voor een aantal specifieke markten, waaronder de bouw en infra. Veiligheid en veilig werken zijn daarbij volgens senior accountmanager Henri van Geenen belangrijke speerpunten. Dat resulteert in een aantal unieke en innovatieve oplossingen. Zo was SABA de eerste fabrikant die een overschilderbare, elastische brandwerende kit geclassificeerd op de markt bracht. En ook nu is ze de eerste, met een rookwerendheidsclassificatie volgens NEN 6075.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | SABA

“Het thema brandwerend afdichten staat bij ons hoog op de agenda”, begint Van Geenen. “Veiligheid en veilig werken zijn absoluut onze speerpunten en door het hele bedrijf verweven. Onze focus daarbij ligt vooral op de ontwikkeling van specialistische lijmen en kitten voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld om te kunnen voorzien in een brandwerende oplossing op knooppunten waar verschillende materialen samenkomen en waar blijvende vervorming/zettingen een rol spelen. Allesbehalve standaard dus. Een gebied waar onze hoogwaardige producten, die we scharen onder de verzamelnaam Sabaprotect, in uitblinken.”

Sabaprotect staat voor een breed hechtingsspectrum, goede elastische eigenschappen en een door een onafhankelijk instituut aangetoonde brandwerendheid.

Brandwerendheid

Sabaprotect staat volgens Van Geenen voor een breed hechtingsspectrum, goede elastische eigenschappen en een door een onafhankelijk instituut aangetoonde brandwerendheid. “Sabaprotect was de eerste overschilderbare, elastische brandwerende kit op de markt, een niet-siliconen product. De brandwerendheid wordt gerealiseerd door de kit zelf en niet met extra ondersteunende materialen zoals brandwerende pur of rugvullingen van steenwol. Men hoeft dus geen extra handelingen op de bouw uit te voeren om de brandwerendheid te garanderen. Dat scheelt kosten en bespaart tijd.”

Rookwerendheid

De R&D-afdeling van SABA zit niet stil. Zo heeft het familiebedrijf recent een primeur gelanceerd op het gebied van rookwerendheid. Van Geenen: “We zijn nu ook de eerste fabrikant op de markt die een rookwerendheidsclassificatie heeft volgens NEN 6075. In 2021 wordt dat met de nieuwe BBL 2021 (Besluit Bouwwerken Leefomgeving) als onderdeel van de nieuwe Omgevingswet een verplichting.” De huidige wetgeving schiet volgens Van Geenen namelijk te kort op het gebied van rookwerendheid. “Vandaag de dag geldt de ‘anderhalf-regel’ waarbij de rookwerendheid afgeleid mag worden van de brandwerendheid. Hier is terecht veel discussie over omdat koude rook (temperaturen <200°C) zich gigantisch snel verspreidt, nog voordat veel brandwerende materialen geactiveerd worden. Rook is bovendien de belangrijkste doodsoorzaak bij brand, zo blijkt uit onderzoek. Het is dan ook goed dat de wetgeving wordt aangepast en daar bieden wij nu al de juiste producten voor.”

Je kunt nog zulke hoogwaardige producten ontwikkelen, als ze verkeerd worden aangebracht, voldoet de eindoplossing niet.

Advies

SABA hecht veel waarde aan advies en kennisdeling. Je kunt namelijk nog zulke hoogwaardige producten ontwikkelen, maar als ze verkeerd worden aangebracht, voldoet de eindoplossing niet. “In al onze adviezen hebben we een sterke focus op de combinatie van detail, product en verwerking. De constructie moet juist ontworpen zijn, het product dat je inzet moet de juiste eigenschappen en parameters bezitten en de verwerking moet foutloos gebeuren. Alleen dan voldoet de eindoplossing. We werken daarom nauw samen met onze klanten, de verwerkers, organiseren trainingen en workshops om de laatste stand der techniek te delen en te benadrukken”, besluit Van Geenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details