Platform over beton en staal in de bouw
Nieuw DC compleet uit prefab beton
Als totaalleverancier van prefab betonelementen leverde Preco het complete betoncasco voor het nieuwe distributiecentrum.

Nieuw DC compleet uit prefab beton

Bij de bouw van een distributiecentrum geldt doorgaans de wet van de grote getallen. Zo ook bij het nieuwe DHG Smartlog 9 in de Rotterdamse Botlek met in totaal een kleine 50.000 m² aan vloeroppervlakte. Om het (bouw)tempo erin te houden, heeft aannemer Goldbeck bewust gekozen voor  verregaande prefabricage. Als totaalleverancier van prefab betonelementen leverde Preco het complete betoncasco voor het nieuwe distributiecentrum.

Om het (bouw)tempo erin te houden, heeft aannemer Goldbeck bewust gekozen voor een verregaande prefabricage.

Smartlog Rotterdam 9 is gelegen op een voor de Rotterdamse haven unieke zichtlocatie aan de Boyneweg 3-11 in het Botlekgebied. Het Botlekgebied is een knooppunt van veel bovenregionale activiteiten met achterlandverbindingen via spoor, weg en over water. “In navolging van Smartlog Rotterdam 8 verzorgden we ook het complete betoncasco voor nummer 9”, zegt Stefan Jongewaard, projectleider bij Preco. “Het is een vergelijkbaar project voor ons waarbij we in feite ons complete assortiment aan prefab betonelementen mochten leveren. Dit project laat zien wat wij in huis hebben; alles komt hier samen en dat is gelijk ook onze kracht. We zijn een van de weinigen in Nederland die alles onder één dak kan produceren.”

Compleet assortiment

Het nieuwe distributiecentrum bestaat uit 40.921 m² warehouse, 3.445 m² mezzanine, 1.828 m² kantoorruimte, plus nog eens circa 4.000 m² aan buitenterrein. “Wij leverden hiervoor de kolommen, balken, kanaalplaten, laadkuilen, gevelwanden, binnenwanden, trappen en bordessen”, somt Jongewaard op. “Het gebouw wordt in tweeën opgesplitst door middel van een brandwand die we ook hier in onze fabriek in Apeldoorn hebben geproduceerd, net als de geïsoleerde kanaalplaten voor de begane grondvloer. Omdat we het complete betoncasco prefab hebben voorbereid, was het op de bouw een kwestie van assembleren.” Preco voerde het project uit in opdracht van Goldbeck, een van origine Duits bedrijf dat zijn vleugels uitspreidt over Europa. “We werken regelmatig voor de Nederlandse tak en worden sinds vorig jaar ook ingeschakeld door het moederbedrijf voor projecten in Duitsland.”

Logistieke uitdaging

Om het hoge bouwtempo bij te benen, is Preco in oktober 2022 al begonnen met de productie van de eerste serie betonelementen. “We hebben alle onderdelen in eigen huis geproduceerd en helemaal niets hoeven uitbesteden, ondanks dat we gelijktijdig nóg een distributiecentrum van Goldbeck in opdracht hadden.” Als we vragen naar de uitdagingen in dit project, geeft Jongewaard als voorbeeld het ‘recht rekenen’ van de hoge belastingen op de schuine kanaalplaten in de kantoren en mezzanine. “Maar het was toch vooral een logistieke uitdaging. Het is een enorm gebouw, terwijl de ruimte op de bouwplaats beperkt is. Om die reden hebben we de opslagcapaciteit bij onze fabriek in Apeldoorn moeten vergroten, zodat we op afroep konden leveren. En dat verliep vlekkeloos, met dank ook aan de fijne samenwerking met het team van Goldbeck.” Eind april heeft Preco de laatste prefab betonelementen geleverd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details