Platform over beton en staal in de bouw
Nieuwe stroomrailtechnologie voor de prefab betonindustrie
Een speciale sensorwagen loopt mee in de rail die de exacte positie van de kubel doorgeeft aan het besturingssysteem.

Nieuwe stroomrailtechnologie voor de prefab betonindustrie

Akapp-Stemmann is sinds haar oprichting in 1953 toonaangevend in het ontwerp en de productie van koppelbare en ‘continue-koper’ stroomrailsystemen. Speciaal voor onder meer de veeleisende prefab betonindustrie heeft het bedrijf een stroomrailsysteem ontwikkeld met een geïntegreerd contactloos positioneringssysteem. Daarmee is een maximale bedrijfszekerheid gegarandeerd, zelfs in veeleisende omgevingen. 

“Prefab betonelementen worden geproduceerd in een sterk geautomatiseerde omgeving met vaak een aantal ‘straten’ naast elkaar”, zegt Peter Blaauwgeers van Akapp-Stemmann. “De vormmachine wordt daarbij continu bevoorraad door een kubel die het betonmengsel aanvoert vanuit de mixer die centraal staat opgesteld. De kubel pendelt dus constant en volledig geautomatiseerd heen en weer tussen de mixer en de vormmachines in de verschillende straten. Dat vraagt om een uitgekiend positioneringssysteem.”

Multiconductor-technologie 

Voor de positionering van de machines in een prefab betonfabriek zijn verschillende systemen op de markt. “Vaak gebeurt het met een barcodeband langs de baan of een anderszins extern/kwetsbaar positiemeetsysteem”, weet Blaauwgeers. “Nadeel van deze technieken is dat zij snel vervuild raken door vocht/beton-stof en storingen geven waardoor de productie stilvalt. Ook dure positioneringsoplossingen met een wifi-verbinding of laserscanners komen in een veeleisende omgeving van een prefab betonfabriek vaak niet optimaal tot hun recht; ze zijn gevoelig voor vocht en vervuiling. Tevens zijn bochtige trajecten een uitdaging voor bestaande systemen. Met ons nieuwe PowerPOZ-systeem behoren die problemen tot het verleden, omdat het contactloos positioneringssysteem volledig is geïntegreerd in de railbehuizing. Bijkomend voordeel is dat we voor dit systeem gebruik maken van onze Multiconductor-technologie met ‘continue kopergeleiders’ zodat van slijtage of vervuiling nauwelijks tot geen sprake is.”

Gecodeerde magneetband

De Multiconductor-technologie is een specifieke Akapp-Stemmann oplossing en kenmerkt zich door oneindige kopergeleiders. “Eerst worden de railsegmenten gemonteerd en aan elkaar verbonden”, licht Ruud Velzen van Akapp-Stemmann toe. “Pas als laatste worden de oneindige kopergeleiders in de railsegmenten getrokken. In tegenstelling tot koppelbare stroomrailsystemen zijn er geen koperovergangen die leiden tot onnodige vervuiling en slijtage van de koolborstels. Het is een zeer hoogwaardige en betrouwbare techniek. Dat geldt ook voor de techniek achter het positioneringssysteem dat we in het PowerPOZ-systeem toepassen. De gecodeerde magneetband is een bestaande en bewezen betrouwbare technologie die onder andere wordt toegepast in de lifttechnologie om een lift exact op een verdieping te positioneren.”

Speciaal voor onder meer de veeleisende prefab betonindustrie heeft Akapp-Stemmann een stroomrailsysteem ontwikkeld met een geïntegreerd contactloos positioneringssysteem.

Samengevat bestaat het PowerPOZ-systeem van Akapp-Stemmann uit railsegmenten met vijf kanalen voor kopergeleiders en twee kanalen voor de magneetpositioneringsband. “Op die manier kunnen we een afstand van maximaal 520 meter overbruggen”, resumeert Blaauwgeers. “Een speciale sensorwagen loopt mee in de rail die de exacte positie van de kubel doorgeeft aan het besturingssysteem. Zowel de stroomoverdracht als de plaatsbepaling wordt dus geregeld vanuit één behuizing die volledig afgeschermd is (IP44) en daarmee zeer goed toepasbaar is in veeleisende omgevingen, zoals de prefab betonindustrie.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details