Als Europa’s toonaangevende mallenfabrikant heeft Construx door de jaren heen een volledig assortiment state-of-the-art 3D-mallen ontwikkeld. Ofwel met een vaste geometrie, aanpasbaar of zelfs volledig geautomatiseerd, 3D-mallen behoren tot de meest complexe mallen vanwege hun bijzondere ontwerp, speciale kenmerken en technische specificaties. Hoewel Construx ‘Top of Mind’ is als het gaat om het leveren van mallen voor elektrische substations, gevangeniscellen en andere soorten pods, blijft zij nieuwe wereldwijde normen stellen voor 3D-mallen. Onlangs heeft Construx verschillende soorten 3D-mallen geleverd aan een aantal prefabfabrikanten over de hele wereld.
Omdat de hoofdwanden van de onderstations recht zijn en alleen de kelderwanden, zowel binnen als buiten, taps toelopen, dient het ontkisten hydraulisch te gebeuren. De mal heeft twee hydraulisch krimpbare binnenkernen en vier hydraulisch beweegbare buitenpanelen. Niet alleen het krimpen en verplaatsen gaat hydraulisch, maar ook het vastzetten van de buitenpanelen gebeurt met een hydraulisch wigsysteem. Voordat de buitenpanelen volledig geopend kunnen worden, worden ze door middel van een hydraulisch bediend excentrisch apparaat iets naar achteren geduwd. Het eigenlijke ontvormen van het element wordt gestart door de basis omhoog te duwen en vervolgens het element uit de mal te tillen door middel van zes perfect gesynchroniseerde hydraulische cilinders en zes ontluchters. Construx voorzag de complete mal van elektronische kleppen, sensoren en een bedieningspaneel, waardoor alle bewegingen werden aangestuurd en de juiste volgorde van bewegingen werd gewaarborgd, wat resulteerde in een feilloos systeem.
– Op elke hoekverbinding: wig open of wig gesloten controleren.
– Op elke muur: controleer of de muur open is of niet.
– Op elke hoek van de krimpkern: kern er helemaal uit of kern er helemaal in.
– Op het push-up systeem: vink systeem uit of systeem in / bottom in of bottom out aan.
– Het trekken van wiggen aan de buitenhoeken.
– Muren iets open duwen.
– Muren volledig openen.
– Krimpen van de binnenkern.
– Het omhoog duwen van het betonelement.
Volgorde van sluitingshandelingen:
– Uitbreiding van de binnenkern.
– Buitenpanelen sluiten (duwers ingetrokken).
– Vastzetten van de buitenpanelen door het sluiten van de wigverbindingen.
Een geluidssignaal en een knipperlicht geven aan wanneer de mal in werking is.
De elementen worden ondersteboven gestort met zelfverdichtend beton. Om het draaien van het element te vergemakkelijken, heeft Construx een speciaal frame geleverd dat de mal verbindt met het draaiapparaat van de klant. Alle buitenpanelen zijn voorzien van werkplatforms, waarvan er één is uitgerust met een trap en de drie andere met toegangsladders. Construx leverde tevens een dakmal.
– Lengte 3.525 mm x breedte 2.380 mm x hoogte 2.780 mm.
– Wanddikte bovenste deel: 80 mm.
– Binnen- en buitenkeldermuren met diverse tapsheden.
Deze mal valt op door de bijzondere eigenschap op de buitenpanelen. De doorlopende uitsparingen met een golvend patroon en de grote bodemsponning, die de bovenkant van de mal omringt, zorgen voor een extra moeilijkheid bij het ontvormen van de elementen. Construx heeft de mal ontworpen die geschikt is voor twee verschillende elementlengtes. Om deze verstelbaarheid mogelijk te maken, kan een van de buitenpanelen op twee verschillende locaties worden geplaatst en kan een van de binnenkernen groter of kleiner worden gemaakt door een groot inzetstuk toe te voegen of te verwijderen. De mal heeft een binnenkern die hydraulisch naar beneden wordt getrokken, twee hydraulisch krimpbare binnenkernen en vier hydraulisch beweegbare buitenpanelen. Voordat de buitenpanelen volledig geopend kunnen worden, worden ze door middel van een hydraulisch bediend excentrisch apparaat iets naar achteren geduwd. Het eigenlijke ontvormen van het element wordt gestart door de basis omhoog te duwen en vervolgens het element uit de mal te tillen door middel van verschillende perfect gesynchroniseerde hydraulische cilinders en ventilatieopeningen. Alle buitenpanelen zijn voorzien van werkplatformen, waarvan er twee zijn uitgerust met een toegangsladder. De elementen worden ondersteboven gestort met zelfverdichtend beton. Om het draaien van het element te vergemakkelijken, heeft Construx een hydraulische draaiinrichting geleverd die niet alleen verstelbaar is voor de twee daadwerkelijke onderstationtypes, maar ook voor toekomstige elementen met andere afmetingen. Construx leverde ook verstelbare kelder- en dakmallen.
– Lengte 2.449 mm en 3.449 mm x breedte 1.324 mm x hoogte 2.190 mm.
– Binnen- en buitenwanden met diverse tapsheden.
Construx voldoet aan de eisen van elke klant, om de meest geschikte oplossing te verkrijgen voor de vervaardiging van hun geprefabriceerde elektrische onderstations. Het resultaat van het bereiken van een dergelijke doelstelling is altijd een zeer tevreden klant. Construx is een techniekgedreven productiebedrijf dat vertrouwt op de inzet, creativiteit en ervaring van haar medewerkers. Haar doel is om een partnerschap op te zetten, in plaats van een leverancier te zijn, bij het leveren van kant-en-klare oplossingen voor prefab- en bekistingsproblemen op locatie.