Platform over beton en staal in de bouw
Parkeergarage Garenmarkt, Leiden | Een sterk staaltje stempelwerk

Parkeergarage Garenmarkt, Leiden | Een sterk staaltje stempelwerk

Het uitvoeren van hulpconstructies, stempelframes en verankeringsconstructies in bouwputten en andere grondkeringen is de specialiteit van Marsé Montage uit Castricum. Het bedrijf is een vaste partner van Dura Vermeer, dat samen met BESIX de bouwcombinatie vormt tijdens de realisatie van de ondergrondse parkeergarage aan de Garenmarkt in Leiden. Een project waaraan Marsé Montage via onder meer de levering en montage van het stempelwerk een aanzienlijke bijdrage levert.

Marsé MontageHet stempelraam in de met water gevulde bouwkuip.

Robèr Zoontjes is als uitvoerder nauw betrokken bij de werkzaamheden die Marsé Montage in Leiden uitvoert. “We zijn gestart met het maken van een 300 ton wegend stalen stempelraam dat ónder het door de bouwcombinatie geplaatste betonnen stempelraam is aangebracht. Vervolgens is de staalconstructie door ons vastgelast en opgehangen aan 28 trekstangen, waarna de bouwcombinatie de bouwkuip tot op een diepte van 8 meter heeft uitgegraven. Aansluitend hebben we het stempelraam met behulp van vijzels circa 7 meter onder water laten zakken en is het op zijn plaats gehangen, afgesteld en door duikers vastgezet met grout­zakken, zodat het raam zijn werk kan doen wanneer het water uit de bouwkuip wordt gepompt.”

Luchtkussens
Het verder uitgraven van de bouwput tot een diepte van ongeveer 19 meter heeft erin geresulteerd dat het stalen stempelraam momenteel halverwege de bouwkuip hangt. “Het raam dient de diepwanden te ondersteunen totdat de verdiepingsvloeren erin zitten”, vervolgt Zoontjes. “Uiteindelijk nemen zij de functie van het stempelraam over en kunnen we de stalen constructie demonteren en afvoeren.” Een klus die Marsé Montage vanwege het immense gewicht van de raamcomponenten voor een fraaie uitdaging zal stellen. “Vanwege de hoge vloerbelasting is het niet mogelijk om het gedemonteerde stempelraam met een heftruck te verwijderen. In plaats daarvan zullen we de materialen met luchtkussens via een opening in de vloeren naar buiten toe manoeuvreren.” In de tussentijd zitten de specialisten van Marsé Montage echter niet stil. Het bedrijf neemt namelijk ook onder meer het dichtlassen van de damwanden en het maken van putten en doorvoeren voor zijn rekening. Zoontjes: “We zijn bijna doorlopend op de bouwlocatie aanwezig en hebben alles in huis om op vele staalgerelateerde vragen een antwoord te geven.”  

Tekst | Chris Elbers  Beeld | Buro JP
Uitgelichte afbeelding: 
Het stempelraam in afwachting van de ontgraving waarbij het 7 meter naar beneden zal zakken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details