Platform over beton en staal in de bouw
Persoonlijke betonexpert

Persoonlijke betonexpert

Beton is een sterk materiaal dat zich uitstekend leent als bouwmateriaal. Toch kan ook beton schade oplopen. Betonexpert Marcel Schuermans van BetonX zorgt voor schadediagnoses en herstellingen van betonstructuren in België, Nederland en Duitsland. De persoonlijk betonexpert vertelt over de veelvoorkomende oorzaken van schades en hoe hij te werk gaat.

Betonx.beDe voornaamste oorzaken van schade aan beton zijn ofwel een slechte kwaliteit van het toegepaste beton of te weinig betondekking op de wapening.

Schuermans heeft meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van betonherstellingen en heeft ruim zeventien jaar gewerkt bij de Europees marktleider in gewapende en voorgespannen vloerelementen. Zelf heeft hij een universitaire opleiding genoten tot betontechnoloog, alsmede een universitaire titel in schadediagnose en herstellingen van betonstructuren. Sinds 2014 stelt hij als persoonlijk betonexpert zijn expertise beschikbaar aan de markt met zijn bedrijf BetonX.

Betonx.be

Corrosie

De voornaamste oorzaken van schade aan beton zijn volgens Schuermans ofwel een slechte kwaliteit van het toegepaste beton of te weinig betondekking op de wapening. “Als gevolg van weersinvloeden of hygrothermische invloeden zal vocht in het beton binnendringen en de wapening aantasten. Doordat de wapening gaat corroderen, ‘spat’ het beton uit elkaar en verliest de constructie zijn sterkte met alle gevolgen van dien. Een dergelijk schadebeeld is typisch voor appartementsgebouwen en woningen die zijn gebouwd in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw”, weet de betonexpert. “Met name de afgelopen twee jaar kwamen in deze gebouwen veel problemen aan het licht bij de talrijke renovatiewerken, zoals aantasting van betonbalken, terrassen en balkons.”

Betonx.be

Koude galva pakking

BetonX gaat steeds zeer nauwkeurig te werk, bekijkt ter plaatse het schadegeval en gaat op zoek naar een passende oplossing. Schuermans: “Het is belangrijk dat eerst een goed beeld wordt gevormd van de oorzaak van de schade. Aan de hand van de diagnose stellen we een herstelplan op waarin we de herstelwijze voorschrijven alsmede de geijkte producten. Dat is één kant van het verhaal. Indien gewenst, kunnen we ook de uitvoering voor rekening nemen. Dan brengen we de kosten voor de diagnose niet in rekening.” Schuermans geeft een voorbeeld van hoe bij BetonX een herstelling in zijn werk gaat. “In geval van corrosie op de wapening halen we al het beton rondom de wapening weg, zodat deze volledig zichtbaar wordt. Als de wapening constructief niet te ver is aangetast, wordt deze schoon gemaakt en behandeld met een koude galva pakking. De ‘krater’ wordt vervolgens opgevuld met een vezel versterkte reparatiemortel en nadien netjes afgewerkt.”

Betonx.be

De herstelling gebeurt volgens Schuermans zeer nauwkeurig en valt na uitharden nauwelijks op. “Eventueel kunnen we het herstelde oppervlak nadien nog impregneren, hydrofoberen of afwerken met een gepaste betonverf al dan niet op kleur.” Naast het herstellen van beton kan BetonX ook ingeschakeld worden bij chemische aantasting aan constructies en voor brand- of vorstschade aan constructies waarbij de stabiliteit in het gedrang komt.   

Tekst | Roel van Gils    Beeld | BetonX

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details