Platform over beton en staal in de bouw
Persoonlijke veiligheid

Persoonlijke veiligheid

In de bouw zijn in 2018 twintig dodelijke ongevallen voorgevallen. De bouw is daarmee de sector waarin de meeste fatale ongelukken plaatsvinden. Sinds 2009 kwamen er 182 bouwvakkers om door een ongeval.

Arbo regels

Ondanks de Arbowet houdt de werkgever zich niet altijd aan de Arbo regels. Risico-inventarisatie en vervolgens maatregelen nemen, dienen te zorgen voor een veilige werkplek voor het personeel. Bovendien moet er voortdurend gemonitord worden of het personeel zich aan de veiligheidsvoorschriften houden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

PBM’s worden gebruikt bij werkzaamheden waar risico’s aan verbonden zijn, om letsel en lichamelijke schade te voorkomen. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is de meest directe manier om arbeidsrisico’s te verminderen. Ze beschermen vaak een beperkt gedeelte van het lichaam zoals ogen, oren, handen of voeten. Ze zijn gericht op specifieke gevaren zoals doorboren, te hoog geluidsniveau of giftige stoffen.

Hoofdbescherming

Een veiligheidshelm is een helm die gebruikt wordt op plaatsen waar een risico van vallende voorwerpen aanwezig is. Bovendien beschermt de helm de drager als hij zich in een lage ruimte bevindt waar hij makkelijk zijn hoofd stoot. De helmen zijn voorzien van een PVC aanhaalbare hoofdband en soms ook een kinband of gehoorbeschermers.  Op de bouwplaats is het dragen van een veiligheidshelm of stootpet meestal verplicht.

Gehoor en oogbescherming

Oorkappen zijn een bescherming in de vorm van een beugel met twee kappen die beide oren geheel bedekken. Oorkappen worden vaak gebruikt bij het werken met machines of gereedschappen die veel lawaai maken. Bij een geluidsniveau vanaf 80 dB moeten er gehoor beschermende middelen beschikbaar zijn. De veiligheidsbril dient ter bescherming van de ogen tegen afspattende en/of rondvliegende deeltjes van materialen. De bril moet strak aansluiten, maar dient rondom voldoende binnenruimte te bieden. Meestal wordt de bril met behulp van een elastische band vastgehouden op het hoofd. Een stofbril is in feite een lichter uitgevoerde veiligheidsbril. Het gebruik van veiligheidsbrillen is in veel situaties verplicht.

Adembescherming

Een stofkap of stofmasker wordt gebruikt ter bescherming van de luchtwegen tegen stof. Een stofmasker biedt geen bescherming tegen de dampen van organische oplosmiddelen.

Hand en voetbescherming

Met handbescherming wordt een deel van de hand, de hele hand, de onderarm of soms zelfs de hele arm beschermd tegen verwondingen. Een veiligheidshandschoen beschermt de drager tegen risico’s van het werk. Er zijn verschillende bescherming categorieën. Veiligheidsschoenen zijn beschermende schoenen, die met een beschermende neus uitgerust moeten zijn. De teenbescherming van staal, aluminium of kunststof beschermt de voet tegen druk en schokken. Ook antislipzolen behoren tot de basisuitrusting van veiligheidsschoenen. Er bestaan verschillende veiligheidsrisico’s

Werkgevers dienen persoonlijke beschermingsmiddelen gratis te verstrekken. Bij eyecatchersafety kan advies worden gevraagd voor de juiste middelen. Bovendien moet de werkgever zorgen voor goede voorlichting over het gebruik en het onderhoud van de gekozen beschermingsmiddelen. Of de PBM nu wettelijk verplicht is of niet, maakt wat dat betreft niets uit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details