Platform over beton en staal in de bouw
‘Prefab heeft de toekomst; ook als het om installatietechnieken gaat’
De energie-infrastructuur in de vloeren en wanden kan direct worden gekoppeld.

‘Prefab heeft de toekomst; ook als het om installatietechnieken gaat’

Kernhem, de jongste woonwijk van Ede, groeit. Op het kruispunt van bos, landschap en stedelijke voorzieningen verrijzen 28 eengezinswoningen, in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. In totaal gaat het om 16 tussenwoningen en 12 hoekwoningen, die in grootte variëren van 119 tot 139 m2. De bouw wordt gerealiseerd door Roosdom Tijhuis. De ontwikkelende bouwer koos hierbij voor een innovatieve prefab bouwmethode met kant en klare betonvloeren en betonwanden, in combinatie met stekerbare installatietechnieken.

De nieuwbouw op woonveld (scherf) 5B betreft een doorontwikkeling van een pilot met 23 huurwoningen in hetzelfde gebied, vertelt Peter Dommerholt, projectleider bij W- en E-installateur De Leeuw Installaties. “De pilot was onze kennismaking met de prefab bouwmethode, maar ook één van de eerste stappen in stekerbaar installeren in beton. Tijdens het ‘proefproject’ hebben wij in nauwe samenwerking met Attema, WAGO en PEHA Honeywell het ontwerp voor de stekerbare technieken gemaakt, gecontroleerd en tot uitvoering gebracht. Van de ervaringen die we hierbij hebben opgedaan, plukken we in deze tweede fase de zoete vruchten.”

Koppeling van de Attema Click-mate groepenkasten.

Eenvoudige koppeling van vloeren en wanden

Voor dit project levert Attema stekerbare Click-mate groepenkasten, evenals speciale betondozen, vloer- en wanddozen die – inclusief bijbehorend leidingwerk – al in de fabriek in de prefab vloeren en wanden worden ingestort. “Dankzij deze bouwmethode hoeven in het werk geen leidingen meer gefreesd te worden”, vertelt Jan Tabak, Accountmanager Installatie & Bouw regio Noord-Oost bij Attema. “De energie-infrastructuur in de vloeren en wanden kan direct worden gekoppeld.” De vloerdozen en wanddozen van Attema zijn duidelijk zichtbaar in de vloeren en wanden, vertelt Dommerholt. “Zodra een woning staat, maken we deze dozen open en koppelen en borgen we alle stekers. Vervolgens hoeven de inbouwdozen alleen nog gesloten te worden, waarna we de installatie afwerken met de stekerbare Click-mate groepenkast. De tijd die we op de bouwplaats doorbrengen, is dus minimaal.” 

Snel en doeltreffend installeren

“Met deze bouwmethode bieden wij een snelle én doeltreffende oplossing in de strijd tegen de woningnood. Bovendien spelen we in op het tekort aan vakmensen op de bouw”, aldus Dommerholt. “Dankzij deze methode kunnen we onze installaties namelijk tijdig opleveren, met onze eigen mensen. Richting de toekomst zien we dan ook grote voordelen, zeker in de seriematige (sociale) woningbouw.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details