Platform over beton en staal in de bouw
Prefabelementen in architectonisch beton voor hoog- en middelhoogbouw met laag emissiegehalte
Project in London. (Beeld: Benny De Grove)

Prefabelementen in architectonisch beton voor hoog- en middelhoogbouw met laag emissiegehalte

Loveld nv uit Aalter is al sinds 1985 actief als producent van geprefabriceerde (sandwich)betonelementen, al dan niet met inclusie van natuursteengranulaten. Het bedrijf ontstond uit een management buy out door enkele kaderleden van het failliete Seghers Beton. Loveld levert prefabelementen over de hele wereld, waarbij Nederland en het Verenigd Koninkrijk voor ca. 90% van de jaarlijkse omzet staan. Het futureproofen van grote woon-, kantoor- en utiliteitscomplexen steunt hierbij op een doorgedreven duurzaamheidsaanpak.

DPG in Antwerpen. (Beeld: Tim Fisher)

Uiterst flexibele bedrijfsstructuur

Het personeelsbestand van Loveld fluctueert tussen 65 en 120 effectieven, dit volgens de grootte en complexiteit van de lopende opdrachten. Naast de vaste administratieve kern beschikt de producent eveneens over een uitgebreid eigen studiebureau en een stevig uitgebouwde schrijnwerkerij. Deze laatste staat in voor de aanmaak van de vaak complexe houten bekistingen. Alle elementen worden daarbij reeds de dag na het storten ontkist, waardoor het bedrijf flexibel kan inspelen op schommelingen in productievolumes.

Triple layer sandwichelementen:, de toekomst van de prefab betonbouw

Vincent Termote, project sales & development manager bij Loveld: “Wij zijn één van de weinige bedrijven in Europa die zeer geavanceerde kant-en-klare triple layer sandwichelementen aanbieden, compleet met binnenschil, isolatie en buitenschil. We gaan hierbij nog een stap verder: ook ramen en allerhande technieken kunnen voorzien worden om te komen tot een wind- en waterdicht geheel. Dit versnelt natuurlijk het bouwproces op de bouwplek en zorgt voor minder hinder tijdens de constructie van grote projecten in drukke binnenstedelijke gebieden. De binnenschil realiseren we in grijs beton; de buitenschil in architectonisch beton is mogelijk in alle kleuren en afwerkingen. Ook kolommen en bordessen kunnen hierin geïntegreerd worden. Aannemers en hun onderaannemers kunnen in onze fabriekshallen terecht om hun ready-to-use elementen samen te stellen en te monteren in een droge en gecontroleerde omgeving, niet gehinderd door nefaste weersomstandigheden. De klant beslist hierbij hoever hij gaat in het prefabproces.”

Paribas Fortis in Brussel. (Beeld: Tim Fisher)

Grote inspanningen op vlak van duurzaamheid

Termote: “Ons bedrijf, en bij uitbreiding de hele betonsector, werkt intensief mee aan het behalen van de opgelegde lagere emissienormen. Zo hebben we de krachten gebundeld met een spin-off van KULeuven in de zoektocht naar minder vervuilende cementvervangers. De productie van cement staat wereldwijd immers voor 8% van alle CO2-uitstoot, wat geen klein aandeel genoemd kan worden. We maakten, en maken nog steeds, onze productieprocessen gevoelig groener. Ik denk hierbij onder andere aan onze PV-installatie die reeds in 2010 in gebruik werd genomen, maar ook aan waterzuivering, recuperatie van hemelwater, bewuster omspringen met aardgas, de overschakeling op ledverlichting en de elektrificatie van het wagenpark. Binnenkort starten we ook met de constructie van een nieuw kantoorgebouw dat toonaangevend zal zijn op vlak van vergroening en duurzaamheid.” Al deze en andere inspanningen hebben in 2023 geleid tot het behalen van het CO2 Prestatieladder-certificaat Niveau 3. “In dit kader hebben we ons geëngageerd om de schadelijke uitstoot tegen 2026 nog met een extra 35% terug te dringen en tegen 2030 moeten we volledig CO2-neutraal werken. Evaluaties om de vooruitgang terzake te monitoren, vinden om de 6 maanden plaats.”

Spraakmakende referenties

Loveld heeft al de productie en levering van prefab betonelementen voor tal van indrukwekkende referenties op het palmares: de Wood Wharf buildings A2 en A3 aan Canary Wharf London (gestraald beton), het Vista complex in Battersea Park London (gepolijst beton), het New Tate Modern in London (glad beton), de Zuiderzicht toren op Nieuw Zuid in Antwerpen (gestraald beton), de Blue Tower in Brussel (gepolijst beton), de nieuwe DPG Media headquarters in Antwerpen (gepolijst beton) en het First kantoorgebouw in Rotterdam (gepolijst beton) om er maar enkele te vermelden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details