Platform over beton en staal in de bouw
Funderingstechnieken

Project Energie Damwand naar de volgende ronde

crux-1-kopieren

15 januari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het is heel gewoon om diepe putten te slaan voor de warmtekoudeopslag van gebouwen. Maar waarom zouden we hiervoor niet de kilometers damwand gebruiken, die in ons waterrijke land jaarlijks de grond in gaan? Die vraag wil het project Energie Damwand tot op de bodem uitzoeken.

Bijna een jaar geleden kreeg het project Energie Damwand uit handen van staatssecretaris Mona Keizer (Economische Zaken en Klimaat) het certificaat overhandigd waarmee een haalbaarheidsonderzoek kon worden gestart naar deze nieuwe manier van energieopwekking. Daarbij worden warmte- en koudeleidingen direct op een damwandprofiel gelast. De damwand kan dan een bron worden van warmte en koude voor nabijgelegen bebouwing.

Onderzoeksdoel

Initiatiefnemers voor project Energie Damwand zijn geotechnisch adviesbureau CRUX Engineering, TU Delft, TU Eindhoven en de Groep Duurzame Energie. Gezamenlijk hebben zij de eerste ronde van het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Jacco Haasnoot, directeur van CRUX Engineering: “Doel was om uit te zoeken of damwanden in de oever van de vaarwegen een bron van warmte en koude kunnen zijn voor nabijgelegen bebouwing, of het systeem nadelige invloed heeft op de functies van de damwand en of er een interessant exploitatiemodel te bouwen is.”

Water

De eerste onderzoeksfase is positief afgesloten. Haasnoot: “We wilden onder meer weten hoe het systeem feitelijk werkt. Waar haal je de meeste warmte uit? Is dat uit het watergedeelte of uit het gronddeel? We hebben gemeten dat het merendeel van de opbrengst uit het water komt en dat was te verwachten. Warmte in water blijft makkelijker naar de damwand stromen, terwijl in de grond in de loop van de tijd een soort weerstand wordt opgebouwd, waardoor de prestaties verminderen. Dit temperatuurverhang zie je ook optreden bij grondputten van WKO-installaties.”

De toepassingsmogelijkheden van de Energie Damwand in Nederland-waterland zijn groot.

 

Rekensommen

Er is ook gekeken naar de exploitatie van energiedamwanden. Hoe kun je warmte leveren? Hoe kun je er geld aan verdienen? En hoe is het perspectief over een periode van 20 jaar? “Voordeel van de energiedamwand is dat je meelift met projecten waar damwanden worden toegepast”, vertelt Haasnoot. “Het enige dat je moet doen, is de warmtewisselaars op de damwanden lassen en ze aansluiten. We hebben het doorgerekend voor een nieuwbouwproject in Delft met 100 appartementen van 80 m² bij een kademuur van 150 meter lengte. De energiedamwand zou hier toereikend zijn om de energie te leveren voor de vloerverwarming, het tapwater en de passieve koeling. In Amsterdam hebben we ook naar de toepassing gekeken, maar daar werken ze met L-muren op betonnen palen en panden met een veel te hoge warmtevraag, dus daar red je het niet met alleen energie
uit damwanden.” 

Tweede ronde

“We zijn nu door naar de tweede ronde en dat betekent het uitvoeren van een pilot, een project dat door een provincie wordt uitgeschreven. Damwandleverancier Gooimeer, licentiehouder voor het patent in Nederland, heeft zich inmiddels aangesloten. We doen ook aan kennisuitwisseling met Duitsland waar al twee projecten met positieve resultaten lopen. Als het daar lukt, moet het in waterrijk Nederland toch ook zeker van de grond komen?”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details