Platform over beton en staal in de bouw
’s Werelds grootste 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug voltooid in China

’s Werelds grootste 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug voltooid in China

De brug is ontworpen door Professor Xu Weiguo van de Tsinghua University (School of Architecture) – Zoina Land Joint Research Centre for Digital Architecture. De 26,3 meter lange en 3,6 meter brede brug is geïnspireerd door de oude Anji-brug in Zhaoxian, China.

De structuur met één boog, is gemaakt met behulp van een 3D-betonprinter, ontwikkeld door het team van professor Xu Weiguo, waarbij digitaal ontwerp, kostenefficiëntie, slimme technologie en architecturale dynamiek zijn geïntegreerd. De leuningen van de brug hebben de vorm van vloeiende linten, wat een lichte, elegante beweging creëert over de Shanghai Wisdom Bay-vijver.

De brug is opgebouwd uit 44 uitgeholde 3D-geprinte betoneenheden, terwijl de leuningen zijn verdeeld in 68 eenheden. De componenten van de brug zijn gemaakt van composietmaterialen die polyethyleenvezelbeton bevatten en de structurele prestaties van conventionele materialen evenaren.

Het ontwerpproces omvatte de constructie van een model van de brug op schaal 1: 4, gebouwd om de levensvatbaarheid van het plan aan te tonen en te bewijzen dat de brug voetgangers, verspreid over de totale oppervlakte, zou kunnen dragen. Voor de daadwerkelijke constructie werden betoncomponenten voor de brug in 450 uur geprint door twee robotarmen. Het gestroomlijnde proces heeft naar schatting een besparing van 33% opgeleverd in vergelijking met een meer conventioneel bouwproces – voornamelijk toegeschreven aan de eliminatie van sjablonen en wapeningsstaven, volgens de informatie-website ArchDaily.

De brug werd mede mogelijk gemaakt door Shanghai Wisdom Bay Investment Management Company.

Dit is niet de eerste 3D-geprinte brug ooit gebouwd in China. Afgelopen december werd een 15 meter lange 3D-geprinte brug gemaakt van hars en composietmateriaal geopend voor voetgangers in het Taopu Park in Shanghai. Deze brug heeft geprofiteerd van 3D-printtechnologie die is ontwikkeld door de Shanghai Construction Group, een staatsbedrijf.

Meer informatie: www.arch.tsinghua.edu.cn

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details