Platform over beton en staal in de bouw
Secundaire bouwgrondstoffen en energiebesparende investeringen
Met het oog op duurzaamheid doen de eerste elektrische betonmixers hun intrede.

Secundaire bouwgrondstoffen en energiebesparende investeringen

Overal ter wereld denken bedrijven na over de transitie naar een minimale milieubelasting. Producten, kennis en logistiek gaan onder de loep en worden aangepast. Een bedrijf dat deze verantwoordelijkheid zeer naar zich toetrekt, is De Hoop Terneuzen.

Wat begin vorige eeuw begon als een bescheiden Zeeuws-Vlaams familiebedrijf, groeide uit tot een handels- en productiemaatschappij van kwalitatieve bouwgrondstoffen, betonmortel, betonwaren en bouwmaterialen met daarnaast doe-het-zelfzaken. Anno 2022 telt De Hoop ruim 45 dochterondernemingen in Nederland en België. De rode draad in deze bedrijven? De zoektocht naar bouwmaterialen voor de toekomst, zelfstandig en samen met industriële partners.

Familiebedrijf

“De Hoop is een familiebedrijf”, vertelt Kees van der Plas, manager Productontwikkeling en Innovatie van De Hoop Terneuzen. “Hier is de hang naar duurzame beslissingen altijd nadrukkelijk aanwezig. De onderneming is immers gestart om de volgende generatie een betere toekomst te geven. Deze missie sluit naadloos aan op de missie om een zo klein mogelijke footprint achter te laten in een circulaire economie. Langetermijndoelen staan centraal.” 

Transport vindt voornamelijk plaats per boot.

Recyclebaar beton

De realisatie van deze missie is overal in de bedrijfsvoering voelbaar en merkbaar. Zo is de productie in het recyclebedrijf van De Hoop gericht op hoogwaardig betongranulaat. “De meeste recyclingbedrijven richten zich op funderingsmateriaal en halen 10 tot 20% betongranulaat uit de puininstroom”, vertelt Van der Plas. “Wij maken 70% hoogwaardig recyclebaar. Het is niet de goedkoopste keuze, maar milieutechnisch wel de beste van dit moment.”

Kennisontwikkeling

In dezelfde sector loopt het onderzoek naar de inzet van staalslakken. Hoogovenslakken worden al ingezet voor de productie van beton; De Hoop onderzoekt nu de mogelijkheid van staalslakken ter vervanging van primaire mineralen. Ook in de betonmortel loopt de zoektocht om het granulaat te veranderen en andere bindmiddelen te ontwikkelen. “De marktvraag zal veranderen”, vertelt Van der Plas hierover. “Het is aan ons om te bekijken hoe deze vragen zich verhouden tot de milieubelasting.”

Materialen minimaliseren

Een ander project is Circle, waarbij kant-en-klare woningunits zijn ontworpen om het materiaalgebruik te minimaliseren. “De ontwerpen zijn verplaatsbaar, schakelbaar en stapelbaar; de toegepaste producten behouden hun waarde doordat ze meerdere keren herbruikbaar zijn. De elementen zijn op voorhand zodanig op sterkte gedimensioneerd, dat ze geschikt zijn voor latere toepassingen.”

Binnen het project Circle worden kant-en-klare woningunits ontworpen om het materiaalgebruik te minimaliseren.

Milieuvriendelijke transport

Zoals in elke sector speelt de logistiek een belangrijke rol binnen De Hoop. Hier hebben met het oog op duurzaamheid de eerste elektrische betonmixers hun intrede gedaan. Transport vindt voornamelijk plaats per boot, waarvoor De Hoop gebruikmaakt van haar eigen vloot. 

Kennisontwikkeling

Tezamen met de bouwmaterialenwinkels heeft De Hoop naar de waarde in de toekomst gekeken. Van der Plas: “Hieruit bleek dat klanten van bouwmaterialenwinkels veel behoefte hebben aan kennis over de circulaire bouweconomie. Grote aannemers kunnen hiervoor specialisten aannemen. Voor kleinschaliger partijen bekijken we nu of wij hier een rol in kunnen spelen. Samenwerken hoort bij de circulaire economie.”

“De circulaire economie is volop in ontwikkeling en tegelijk zijn er nog veel vragen. De aanknopingspunten zijn wel generiek, maar het is nog onduidelijk welke regelgeving dit oplevert. Zeker is dat we hiervoor moeten samenwerken. Beton heeft al veel duurzame elementen in zich. Het is betrouwbaar, nu en over vijftig jaar. Nu moeten we met behoud van deze betrouwbaarheid de footprint verbeteren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details