Platform over beton en staal in de bouw
Slimme bekistingstechnieken
Xclimb kan ook grillige vormen van de gevel overbruggen. Denk hierbij aan balkonoplossingen.

Slimme bekistingstechnieken

Al meer dan 150 jaar ervaring met bekistingen. Het bedrijf Doka is van een kleine timmerwerkplaats uitgegroeid tot een wereldwijd actief bekistingsbedrijf. Een innovatieve speler met vele slimme bekistingstechnieken in het assortiment, zoals de geleide klimbekisting Xclimb en de Dokadek paneel-vloerbekisting. Een gesprek met Erik Caris, Engineering Manager bij Doka Nederland over deze innovatieve concepten.

Het Xclimb-systeem baant zich via het betoncasco een weg omhoog.

Bij bouwwerkzaamheden op hoogte is het mogelijk om veiligheidsschermen aan te brengen om vallijnen te verkleinen, zodat gereedschap, puin of andere voorwerpen niet van grote hoogte op straat belanden met potentieel grote gevolgen. Omdat bij veel projecten uiteindelijk ook de gevel nog afgewerkt moet worden, maakt Doka Nederland steeds vaker de combinatie van een veiligheidsscherm met een steigerconstructie. “Met de Xclimb geleide klimbekisting combineren we twee functionaliteiten in één systeem, een klimbekisting om gevels te monteren en/of de ruwbouw veilig te maken, die tevens dienst doet als een veiligheidsscherm”, zegt Caris, die eraan toevoegt dat het concept in het buitenland veelvuldig wordt toegepast. “Ook in Nederland groeit de interesse, zelfs bij projecten waarvan de gevel grotendeels wordt geprefabriceerd. Dit betekent dat men steigerloos kan bouwen.”

Dokadek 30 combineert de voordelen van een paneel-vloerbekisting met de voordelen van een Dokaflex-vloerbekisting.

Geleide klimbekisting

Het Xclimb-systeem baant zich via het betoncasco een weg omhoog. “Het systeem wordt via speciale schoenen opgehangen aan ingestorte ankers in het betoncasco”, legt Caris uit. “Door de permanente geleiding aan het bouwwerk kan het systeem zelfs bij hoge windsnelheden omhoog bewegen. Het levert minder vertraging op. Onderhangende platformen kunnen vervolgens op elke gewenste plaats van de steiger worden bevestigd, net als integreerbare ladders en mangaten die zorgen voor een veilige verbinding tussen de werkplatformen.” Het Xclimb-systeem wordt ofwel met de bouwkraan omhoog getrokken, maar met de licht en snel monteerbare hydraulische cilinders kan het concept ook zelfklimmend worden uitgevoerd.

Door de permanente geleiding aan het bouwwerk kan het Xclimb-systeem zelfs bij hoge windsnelheden omhoog bewegen. 

Flexibel platform

Het Xclimb-systeem van Doka wordt momenteel onder meer ingezet bij de bouw van de slanke woontoren in de Sluisbuurt, een nieuwe wijk op Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost, en bij het nieuwbouwproject Downtown in het centrum van Rotterdam. “Hier hebben we zelfs een flexibel platform geïntegreerd dat bijna 2 meter naar binnen en buiten kan schuiven om de grillige vormen van de gevel te overbruggen. Denk hierbij aan balkonoplossingen. Geen enkel project is tot nu toe hetzelfde, en dat maakt het voor onze engineeringsafdeling extra uitdagend.” Het veiligheidsscherm wordt prefab aangeleverd in vervoerbare blokken tot 3,5 meter breed, die met paspennen of bouten aan elkaar worden gekoppeld en aan de constructie worden opgehangen. “Het opbouwen gaat snel en efficiënt”, verzekert Caris.

Dokadek 30 is een dragerloze, handmatige bekisting in een lichte staalconstructie met geel gecoate kaders, die met een samengestelde hout-kunststofplaat bekleed zijn.

De evolutie van de vloerbekisting

Snelheid en veiligheid zijn de speerpunten van de dragerloze paneel-vloerbekisting Dokadek 30. “Het is een paneelsysteem waarmee je heel snel in het werk gestorte vloeren kunt bekisten”, zegt Caris. “Het systeem laat zich heel eenvoudig vanaf een veilige ondergrond opbouwen. Het is een kwestie van een paneel erin hangen en het geheel naar boven bewegen. Op die manier realiseer je op een snelle en veilige manier in één beweging 3 m2 vloerbekisting. Dokadek 30 combineert de voordelen van een paneel-vloerbekisting met de voordelen van een Dokaflex-vloerbekisting voor de passtukken. Het systeem bestaat al langer, maar is pas vrij recent op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Sindsdien is de vraag geëxplodeerd. Het bevordert de snelheid en veiligheid én garandeert een constante kwaliteit. Steeds meer aannemers stappen dan ook af van de breedplaatvloer en kiezen voor een volledig in het werk gestorte vloer, mede door de flexibiliteit en de benodigde ruimte voor installaties in de vloer.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details