Platform over beton en staal in de bouw
Stalen roosters: duurzaam en ontzettend populair
Dejo opgericht in 1947 door Martines de Jonge.

Stalen roosters: duurzaam en ontzettend populair

Dejo looproosters zijn al vele jaren een begrip in de markt. De merknaam wordt in de volksmond te pas en te onpas als soortnaam gebruikt. Een groot compliment dus voor oprichter Martinus de Jonge die het Dejo looprooster in 1947 introduceerde. De laatste jaren wordt het stalen rooster, weliswaar in aangepaste vorm, ook meer en meer toegepast als gevel- en/of zonweringselement. Niet in de laatste plaats vanwege de lange levensduur en het onderhoudsvrije en duurzame karakter.

Refurbished rooster.

De productie van roosters is al sinds jaar en dag de core business van Dejo Metaalindustrie. “Het toepassingsgebied is de laatste decennia enorm uitgebreid”, weet commercieel directeur Johannes Berger. “We beschikken dan ook over een enorm assortiment. Onze kracht zit hem in het ontwerpen en efficiënt produceren van de stalen roosters. Ondanks een voorraad van ruim 350 verschillende types, wordt zo’n 85% van de aanvragen projectmatig geproduceerd.” 

Dejo Metaalindustrie gaat dan ook prat op zijn uiterst efficiënte productieapparaat. “Door de ver doorgedreven automatisering is het in veel gevallen goedkoper om projectmatig een aparte batch te produceren dan verschillende roosters uit voorraad te halen. Bovendien bedraagt de doorlooptijd van maatwerk bij ons slechts twee tot drie weken.”

Gevel kantoor Dejo Metaalindustrie.

Maximale schaduwwerking

Het kantoorpand van Dejo laat de vele mogelijkheden zien van het van oorsprong stalen looprooster. “In ons eigen pand hebben we roosters toegepast als zonwering, waarmee we in de zomer een dusdanig koel klimaat weten te realiseren, dat er geen enkele airco draait”, zegt Berger trots. 

“De werking van het rooster is tweeledig: door de specifieke stand van de schoepen wordt de zon geweerd, maar tegelijk blijft de luchtstroom en doorkijk wél in stand. Aan de hand van de locatie van de gevel en de stand ten opzichte van de zon gedurende het hele jaar worden de mazen en de breedte en stand van de schoepen exact gedimensioneerd voor maximale schaduwwerking en behoud van luchtstroom en doorkijk. Het werkt perfect, zo weten wij uit ervaring. Medewerkers op kantoor ondervinden geen enkele hinder van fel zonlicht op hun beeldschermen.”

Dejo roosters cradle to cradle Stadskantoor Venlo.

Cradle-2-Cradle

Dejo Metaalindustrie produceert voornamelijk roosters in staal, soms in aluminium en in rvs voor specifieke markten. “Als serviceartikel leveren we ook kunststof roosters, maar die zijn mede door de hoge olieprijs en het feit dat we er geen Cradle-2-Cradle-certificaat op kunnen afgeven niet zo heel interessant meer”, erkent Berger. “Al onze eigen roosters daarentegen kunnen we sinds 2010 wél leveren met Cradle-2-Cradle-certificaat. Dat hebben we onder meer gedaan voor de roosters in en aan het Stadskantoor van Venlo. Daarnaast hebben we recent de eerste projecten uitgeleverd met zogenaamde refurbished roosters, roosters die retour zijn gekomen uit een project dat we dertig jaar geleden hebben geleverd. De roosters worden ontzinkt, waarbij de zinklaag wordt teruggewonnen, en voorzien van een nieuwe zinklaag. Zodoende kunnen ze weer ‘als nieuw’ in de markt worden gezet met dezelfde garanties.” 

Dejo behaalde in 2021 de status Cradle-2-Cradle Silver.

Dejo Metaalindustrie garandeert in dertig jaar minder dan 5% roest op zijn roosters, zonder ze te hoeven schilderen of schoonmaken. “Onze roosters zijn onderhoudsvrij en halen met gemak een levensduur van vijftig jaar of meer. Sinds 2017 bieden we tevens de mogelijkheid tot het afsluiten van een terugkoopgarantie tegen een vastgestelde prijs. Op die manier leveren wij onze maximale bijdrage met het oog op een duurzame en circulaire toekomst”, besluit Berger.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details