Platform over beton en staal in de bouw
Thema Circulariteit op het Beton Event

Thema Circulariteit op het Beton Event

Sinds de jaren ’60 heeft het gebruik van beton als constructiemiddel een geweldige vlucht genomen. Er zijn in de afgelopen jaren hele traditionele, maar ook hele bijzondere constructies gemaakt, waarbij optimaal gebruik is van de eigenschappen van het materiaal beton (goed kunnen opnemen van drukspanningen en goed in complexe vormen te modelleren).


Hoewel deze constructies in technisch opzicht veelal nog voldoen zijn ze economisch, vaak door andere gebruikseisen dan die bij het ontwerp golden, verouderd. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de vele kantoorgebouwen uit de jaren ’70 en ’80 die niet meer aan de huidige eisen voor een kantoorgebouw voldoen. Door de recente coronacrisis zal dit proces zeker nog verder versnellen.

Circulariteit: herbestemming beton

Tijdens het Beton Event belichten we circulariteit vanuit het perspectief herbestemmen. In het verleden was de werkwijze het oude gebouw slopen en een nieuw bouwen. Naast dat het slopen van gebouwen, bruggen, viaducten en sluizen kostbaar is, verdwijnt daarmee het vrijkomende materiaal beton veelal laagwaardig in de hergebruikketen. Dit heeft tot gevolg dat er nieuwe constructies van ‘nieuw beton’ gebouwd worden met een forse uitstoot van CO2. Met het Betonakkoord willen we als ‘BV Nederland’ het gebruik van nieuw beton en daarmee de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terugbrengen.

In lezingen over circulair beton worden voorbeelden gegeven van gebouwen en constructies die economisch en/of functioneel aan het einde van hun levensduur zijn. Door creatief en anders naar deze gebouwen en constructies te kijken kunnen ze een nieuwe bestemming krijgen, soms met een kleine bouwkundige ingreep, waardoor ze niet gesloopt hoeven te worden. Dit levert een forse besparing op in de uitstoot van CO2.

De praktijk leert dat er vaak ideeën te over zijn, maar door het ontbreken van technische info over het betreffende object is het lastig om vast te stellen of in constructief opzicht aan de nieuwe functie-eisen kan worden voldaan. In de break-out sessies geven ervaringsdeskundigen aan hoe zij hier in de praktijk mee zijn omgegaan. Ook wordt nader ingegaan op hoe je toekomstbestendig kunt bouwen, evenals het werken met een donorskelet.

Kortom na het bijwonen van de lezingen zullen betrokkenen naast ideeën voor hergebruik ook handvatten aangereikt krijgen hoe zij in technisch opzicht kunnen onderbouwen dat het betreffende gebouw voldoet aan de technische eisen.

Bekijk het volledige programma om te zien welke sprekers optreden en bepaal welke sessies jij wilt volgen tijdens het Beton Event op 26 november!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details