Platform over beton en staal in de bouw
Van der Ven restaureert icoon Nieuwe Hollandse Waterlinie

Van der Ven restaureert icoon Nieuwe Hollandse Waterlinie

van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf heeft de opdracht voor de restauratie van 9 monumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk gekregen. De rijksmonumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk zijn ongeveer 150 jaar oud. De bomvrije geschutstoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. Deze gebouwen moeten dringend worden opgeknapt om behouden te blijven.

Een ervaren en gepassioneerde restaurateur

Gemeente Houten heeft de opdracht gegund aan G. van der Ven B.V. Aannemingsbedrijf uit Brakel. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en Fort Honswijk in het bijzonder kennen weinig geheimen voor Van der Ven. Sinds 2012 werkt Van der Ven op allerlei manieren aan de transformatie, consolidatie en restauratie van het fort.  Ook andere delen van de Nieuwe Hollande Waterlinie heeft Van der Ven gerestaureerd, zoals Lunet aan de Snel, de Diefdijklinie, Fort bij Rijnauwen, Slot Loevestein en Fort bij Vechten.

Restauratie van een icoon

Fort Honswijk wordt door velen beschouwd als het icoon van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dit vanwege zijn imposante opzet en bomvrije geschutstoren. Het fort werd gebouwd tussen 1842-1848 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Drie keer in haar bestaan werd het fort gemobiliseerd door Hollandse strijdkrachten. In 1951 verloor de Nieuwe Hollandse Waterlinie haar functie als verdedigingslinie.

Duurzame toekomst

Tijdens de restauratie worden kapotte stenen en slechte voegen vervangen, worden ramen, deuren en luiken hersteld, schilderwerken uitgevoerd en vinden nog meer werkzaamheden plaats, allemaal bedoeld om de gebouwen weer een duurzame toekomst te geven.  De uitvoering zal begin september starten en naar verwachting zijn de werkzaamheden oktober 2021 gereed, waarna het voortbestaan van de gebouwen geborgd is voor toekomstige generaties.

Enerverende en educatieve reis langs de restauratie

Van der Ven neemt eenieder die geïnteresseerd is mee op een enerverende en educatieve reis langs de bouw en restauratie van het Fort. Voor elk van de doelgroepen worden er interessante activiteiten georganiseerd. Zo worden voor Scholieren in het middelbaar (beroeps)onderwijs praktijkgerichte meeloopstages aangeboden en excursiedagen voor basisscholieren georganiseerd. Daarnaast worden passanten getrakteerd op een Restauratieatelier, dit is een mobiele unit welke in de looproute wordt opgenomen en uitzicht heeft op de werkzaamheden. Tot slot worden er open dagen georganiseerd voor gezinnen, dagjesmensen en historici.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details