Platform over beton en staal in de bouw
Van walsdraad tot wapeningsstaal

Van walsdraad tot wapeningsstaal

Iedereen kent het beeld wel van een stapel verroeste wapeningsnetten op de bouw. Dat beeld doet het product bepaald geen recht, want wapeningsstaal vormt een cruciaal onderdeel van de betonconstructie. En ook het proces dat hieraan voorafgaat, is niet te onderschatten. Van Merksteijn International, jaarlijks goed voor de productie van een kleine 1 miljoen ton aan wapeningsstaal, gunt ons een kijkje in de keuken.

De plant van Van Merksteijn in Almelo.

Van Merksteijn International is een familiebedrijf dat walsdraad op grote schaal inkoopt en dit in de diverse productiefaciliteiten in Nederland, België en Frankrijk omzet naar wapeningsstaal. “Het walsdraad uit diverse diameters en kwaliteiten vervormen wij en brengen we op sterkte, zodat het de juiste mechanische kwaliteit heeft om betonconstructies van kracht te voorzien”, legt Arno Westerhof uit, Operations Director bij Van Merksteijn Almelo. “We leveren het wapeningsstaal aan wapeningscentrales, prefab betonfabrieken en de voorraadhoudende groothandel in heel Noordwest-Europa.”

Hoofdkantoor van Van Merksteijn in Almelo.

Betonstaal op rol

Jaarlijks produceert Van Merksteijn zeer grote volumes wapeningsnetten. “Het zijn geprefabriceerde netten die we volledig geautomatiseerd produceren met onze lasmachines”, verduidelijkt Westerhof. “Een groot deel daarvan wordt in standaard afmetingen geproduceerd, maar we produceren ook op klantspecificatie voor een specifiek productieproces of voor een specifiek project. Daarnaast produceren we een enorm volume betonstaal op rol in diverse diameters, een evolutie van de laatste decennia. In plaats van de traditionele wapeningsstaven, werken wapeningscentrales en prefab betonfabrieken nu vooral met betonstaal op rol. Daar passen wij onze dienstverlening ‘gewoon’ op aan.” Een andere belangrijke productgroep tot slot zijn de afstandhouders, tralieliggers en overige specialistische producten voor de betonindustrie die in grote volumes bij dochterbedrijf Intersig in Dendermonde (BE) worden geproduceerd.

Van Merksteijn International is jaarlijks goed voor de productie van een kleine 1 miljoen ton aan wapeningsstaal.

80 jaar jong familiebedrijf

Van Merksteijn is volgens commercieel directeur Kris van Ginderdeuren een echt familiebedrijf met een geschiedenis van inmiddels 80 jaar. “Het kwam al even ter sprake: we zijn zeer servicegericht naar onze klanten toe”, zegt Van Ginderdeuren. “Daarin maken we echt het verschil en dat wordt gewaardeerd. We mogen ons gelukkig prijzen met een zeer loyale clientèle waar we al vele decennia mee samenwerken. Ondanks dat, blijven we ons elke dag opnieuw de vraag stellen ‘hoe kunnen we het nóg beter doen?’. Daarnaast hebben onze mensen van R&D zitting in allerlei commissies van sector- en brancheverenigingen om ook de keten zelf steeds naar een hoger niveau te brengen. We zijn dan ook goed geïnformeerd, weten wat er speelt, hoe de markt zich beweegt en kunnen daar kundig op inspringen. Het is misschien geen complexe materie, maar wel één van de vele facetten als je ziet wat er allemaal moet gebeuren voordat een wapeningsnet op de bouwwerf belandt. Dat proces beheersen wij als geen ander.”

Van Merksteijn levert wapeningsstaal aan wapeningscentrales, prefab betonfabrieken en de voorraadhoudende groothandel in heel Noordwest-Europa.

Modernste fabrieken ter wereld

Van Merksteijn International onderhoudt nauw contact met klanten om het productgamma daar voortdurend op af te stemmen. “Daarnaast zijn we continu op zoek naar oplossingen waarbij ecologie en economie elkaar de hand geven om gezamenlijk een stap vooruit te zetten”, zegt Thomas Truyens, Director van Intersig Dendermonde en vanaf volgend jaar de opvolger van Van Ginderdeuren. “We lopen voorop in onze sector, produceren uitsluitend met groene stroom en investeren jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro in het vernieuwen en verduurzamen van ons machinepark. Dat doen we niet alleen voor het milieu, maar zeer zeker ook voor het welzijn, de veiligheid en ergonomie van onze 1.100 medewerkers. Onze fabrieken behoren tot de meest moderne van de wereld. En daar zijn we trots op. We krijgen dan ook regelmatig aanvragen vanuit de hele wereld om onze fabrieken te bezoeken. Want ook al lijkt zo’n wapeningsnet na twee dagen in de regen een roestig stukje staal, de manier waarop wij ze produceren is absoluut onderscheidend.” 

Jaarlijks produceert Van Merksteijn zeer grote volumes wapeningsnetten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details