Platform over beton en staal in de bouw
Vastgoedbeheerder Koenraad Belsack legt lat hoger
Mooie én duurzame upkot in Gent.

Vastgoedbeheerder Koenraad Belsack legt lat hoger

‘In 2035 is ons bedrijf CO2-neutraal, daarna CO2-negatief’

Het is duidelijk: de bouwsector moet meer in actie komen om de CO2-uitstoot te beperken. “Duurzaam bouwen mag geen ‘greenwashing’ of PR-instrument zijn”, zegt Koenraad Belsack, CO-CEO bij het Belgische Upgrade Estate in Gent, onder meer bekend met het merk Upkot als studentenhuisvester. “Het gaat er om dat je jouw eigen vlag – het punt aan de horizon – durft te planten en daarna objectief je vooruitgang meet en communiceert.”

“We gaan daarom op zoek naar objectieve meetbaarheid van onze duurzame ontwikkelingen, waardoor je beter vinger aan de pols houdt én kunt bijsturen. We streven we naar het ‘Butterfly-effect’: we willen een vliegwiel in gang zetten waarbij het effect van onze duurzaamheidsinspanningen ook buiten onze eigen organisatie tastbaar wordt. Om deze effecten te meten, gebruiken we de Future Fit Business Bench Mark, gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde SDG’s.”

Koenraad Belsack: ‘Op zoek naar het Butterfly-effect’ .

Ecologisch perspectief

“Een van de impactzones, naast de sociale en bestuurlijke, is het ecologische perspectief. De basis daarvan is de zorg voor onze natuur, die mij persoonlijk nauw aan het hart ligt”, aldus Belsack. “Dat doen we door groene energie in onze gebouwen op te wekken via onze eigen Energy Service Company Limoengroen. We meten ook hoeveel CO2 er vrijkomt bij de bouw van onze projecten. Zo stelden we vast dat staal en beton zeer veel ‘embodied carbon’ bevatten. Een duurzaam alternatief is hout. Als je hout gebruikt om mee te bouwen, sla je over een lange tijd CO2 op. Met hout is er dus een negatief CO2-effect.”

“Daarom ontwerpen (en bouwen!) wij nu al veel meer in hout. Hout is echter niet overal een alternatief, zoals bij de funderingen van nieuwe gebouwen of voor de bouw van kelders. Maar je kunt door hout handig te combineren wel dichter bij je doelstellingen komen om minder CO2 uit te stoten. Sterker nog: ik ben er van overtuigd dat we ná het doeljaar 2035 zelfs CO2-negatief kunnen worden!”

Als je voor duurzaamheid staat, dan is groen letterlijk een onderdeel van de look and feel.

Mooie erkenningen

“Het verwerven van duurzame inzichten is voor mij een verslaving geworden”, vervolgt Belsack. “Door hier actief mee aan de slag te gaan, verwerf je steeds nieuwe inzichten die, naast de introductie van hout, ook voor andere interessante innovaties zorgen. Daarvoor kregen we dit jaar ook een aantal mooie erkenningen: mijn echtVennote en CO-CEO kreeg de erkenning ‘Sustainability Professional Of The Year’ en Upgrade Estate werd in België de achtste beste werkgever van het jaar via Great Place To Work.”

Belsack tot slot: “Iets meer dan 90% van onze investeerders in onze merken vindt duurzaamheid erg belangrijk en voor maar liefst 30% van onze investeerders is duurzaamheid de eerste (!) reden om te investeren in onze projecten. Dus, géén Greenwashing of PR-verhaal, maar wél: Practice What You Preach. Omdat het om de toekomst van onze aarde gaat.”

Ook voor bewoners zijn er plekken om te rusten. Dus niet alleen ecologische impact, maar ook sociale impact!

OVER UPGRADE ESTATE

Upgrade Estate bouwt huisvesting voor studenten, young professionals en bedrijven met een uniek geïntegreerd beheer en absolute focus op sociale, maatschappelijke en ecologische meerwaarde. Ga naar www.upgrade-estate.be om meer te lezen over de sociale en maatschappelijke meerwaarde, die net als de ecologische waarde – zoals besproken in dit artikel – goed geïntegreerd zijn in de toekomstvisie van het bedrijf.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details