Platform over beton en staal in de bouw
Veelzijdig in prefab betonconstructies
Van Dijk Beton produceert al sinds jaar en dag de modulaire betonnen geluidschermen naar een ontwerp van Rijkswaterstaat.

Veelzijdig in prefab betonconstructies

De Blankenburgverbinding is voor Van Dijk Beton een veelzijdig project. De specialist in ordergebonden prefab betonconstructies produceert en levert onder meer vele honderden modulaire geluidschermen, een groot aantal fundaties voor verkeerskundige draagconstructies en een serie brandwerende wandelementen. En helemaal uniek: speciale betonnen paswiggen voor de afzinktunnel, die twee dagen na het inmeten al geplaatst moeten worden.

Van Dijk Beton produceert al sinds jaar en dag de modulaire betonnen geluidschermen naar een ontwerp van Rijkswaterstaat. “Bouwconsortium BAAK heeft ons benaderd voor het leveren van een grote serie geluidsschermen in een enigszins aangepaste vorm”, zegt Marc Pijpers, algemeen directeur van Van Dijk Beton. “Het idee was namelijk om voort te borduren op het reeds bestaande scherm. In dit geval zijn er zo’n 700 elementen gestort met slechts aan één zijde een fijne cannelurestructuur in plaats van aan weerszijden. Zo’n opdracht past ons heel goed, omdat we ons daar goed op kunnen organiseren. We beschikken bovendien over een eigen mallenbouw en produceren en onderhouden de mallen allemaal in eigen huis. De elementen zijn overigens geleverd via Holland Scherm.”

Iets minder zwaar, maar minstens zo bijzonder zijn de brandwerende wandelementen bij de Maasdeltatunnel.

VDC-poeren en brandwerende elementen

Anders dan de geluidsschermen levert Van Dijk beton op de Blankenburgverbinding ook een groot aantal betonconstructies, die straks aan het zicht onttrokken worden. “Zo leveren we op het project onze VDC-poeren, ook wel fundaties voor verkeerskundige draagconstructies genoemd”, vervolgt Pijpers. “Het zijn de ‘blokken’ waarop de portalen voor de matrixborden worden gefundeerd. We leveren deze VDC-poeren landelijk en hebben ook op de Blankenburgverbinding een omvangrijke levering gedaan. Het gaat om elementen van zo’n 25-30 ton per stuk die met bijzonder transport zijn aangeleverd.” Iets minder zwaar, maar minstens zo bijzonder zijn de brandwerende wandelementen bij de Maasdeltatunnel. “Ook deze elementen zie je straks niet meer terug, maar hebben wel degelijk een functie”, zegt Paul de Vries, manager duurzaamheid en business development bij Van Dijk Beton. “De elementen vullen de ruimte op tussen de kolommen (penanten) die het dak dragen en zijn geproduceerd volgens een speciale receptuur. Door het specifieke mengsel ontstaan iets meer luchtbellen, zodat het kan uitzetten bij hogere temperaturen. In dit geval hebben we geen polypropyleenvezels hoeven toepassen, omdat de wanden nadien worden voorzien van een brandwerende bekleding.”

De brandwerende elementen vullen de ruimte op tussen de kolommen (penanten) die het dak dragen en zijn geproduceerd volgens een speciale receptuur.

Paswiggen

Het afzinken van beide elementen voor de toekomstige Maasdeltatunnel vormt een mijlpaal in het project. Ook voor Van Dijk Beton is hierin een belangrijke rol weggelegd. “Wij produceren hiervoor de wigconstructie voor het dichtzetten van de sluitvoeg. Deze fungeert als afstandshouder tussen het landhoofd en het afgezonken tunnelelement en zorgt ervoor dat het element niet kan verplaatsen”, legt Maarten Klein Gebbink uit, hoofd bedrijfsbureau bij Van Dijk Beton. “Het gaat om twee sets van twee wiggen. Van de eerste is de maatvoering bekend, de paswiggen daarentegen kunnen pas worden ingemeten na het afzinken van het laatste element. Op maandagochtend krijgen wij de maatvoering door, waarop we de mal en wapeningskorven afstemmen om vervolgens het element te storten, zodat het twee dagen laten al ingezet kan worden op grote diepte onder water. Dat stelt vanzelfsprekend ook weer bijzondere eisen aan het mengsel.”

“Onze bijdrage aan de Blankenburgverbinding geeft een mooi beeld van de veelzijdigheid van Van Dijk Beton”, resumeert Pijpers. “We zijn aan de ene kant sterk in het in grote series produceren van betonproducten, maar anderzijds ook op ons best als er afwijkende eisen worden gesteld aan maatvoering, mengselsamenstelling en stipte levering. En het wordt nog leuker als ook het thema duurzaamheid er een plekje in kan krijgen. Want ook daarin lopen we voorop.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details