Platform over beton en staal in de bouw
Veelzijdig, slim en efficiënt bouwen met staalplaat-betonvloeren
In de Sint-Jozefkerk in Hillegom zijn de staalplaat-betonvloeren op hoogte gemaakt.

Veelzijdig, slim en efficiënt bouwen met staalplaat-betonvloeren

Aanzienlijke gewichtsbesparingen, een minimaal betongebruik, betere bouwkundige aansluitingen en een perfect afgestemde logistiek en montage. Maar ook: kortere doorlooptijden en lagere totale projectkosten. Niet voor niets vinden de staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners gretig aftrek in transformatie-, renovatie-, nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten.

“In de meeste projecten wordt de staalplaat-betonvloer op basis van de gewenste overspanning en draagkracht berekend. Daarbij wordt helaas nog onvoldoende gekeken naar de details, aansluitingen, logistieke processen en montagewijze”, weet Charles van Oldenbarneveld. “Tullingh & Partners doet dit anders. Op basis van het constructieve (basis)ontwerp of eisenbestek, de gewenste uitvoering én de logistieke (on)mogelijkheden berekenen en selecteren wij graag de meest geschikte vloeropbouw voor ieder project. Inclusief bijbehorende plaattypes, profileringen, profielhoogtes, staalplaatdiktes en betonhoeveelheden. Welke belastingen, brandeisen, thermische en akoestische waarden gelden in een project? Hoe kunnen we de gewenste overspanningen realiseren? En hoe kunnen we mooie aansluitingen maken? Maar ook: hoe worden de producten naar en op de bouw vervoerd? Kan op de bouwlocatie met een hijskraan worden gewerkt? Of moeten alle onderdelen met de hand en via een normale deur naar binnen worden gebracht? Onder andere deze zaken resulteren in een uitvoeringsontwerp op maat, op basis waarvan ook de hoofddraagconstructie geoptimaliseerd kan worden. Een win-win voor de opdrachtgever.”

MAATWERK PER PROJECT EN VLOERVELD

Kenmerkend voor staalplaat-betonvloeren is dat de geprofileerde staalplaat de verloren bekisting en (veelal) buigwapening vormt. “De staalplaat wordt gevuld met (gewapend) beton”, aldus Van Oldenbarneveld. “Door extra wapening toe te passen, kan eenvoudig een vrijdragende vloer met hoge brandwerendheid gerealiseerd worden.” Ten opzichte van bijvoorbeeld kanaalplaatvloeren zijn staalplaat-betonvloeren veel lichter, vertelt hij. “Bijvoorbeeld bij inpandige wijzigingen of het optoppen van gebouwen is dit een absolute pré, omdat in veel gevallen gebruik kan worden gemaakt van de extra toelaatbare belasting van de fundatie. Bovendien is voor de montage aanzienlijk minder materieel nodig, wat weer voordelen biedt op binnenstedelijke en andere moeilijk bereikbare projectlocaties. Per project en per vloerveld zoeken wij graag naar het meest optimale ontwerp. Daarbij kan het zelfs zo zijn, dat in één project meerdere typen staalplaat-betonvloeren worden toegepast.”

De halfronde nieuwbouw van Royal FloraHolland in Aalsmeer is volledig uitgerust met rechte staalplaat-betonvloeren.

ROYAL FLORAHOLLAND

Tullingh & Partners is een gewaardeerde partner in transformatie-, renovatie- en uitbreidingsprojecten. Ook worden de staalplaat-betonvloeren regelmatig toegepast in de nieuwbouw van parkeergarages, appartementengebouwen en kantoren, vertelt Van Oldenbarneveld. “Zeer bijzonder was de uitbreiding van het kantoor van Royal FloraHolland in Aalsmeer. Tegen het bestaande gebouw van 2.763 m2 is een halfronde nieuwbouw van 2.288 m2 gebouwd, met een transparante gevel. In samenwerking met onze opdrachtgever hebben wij een staalplaat-betonvloer geselecteerd, waarvan zowel de hoogte als breedtes perfect uitkomen. Dankzij ons ontwerp kon de eerste verdiepingsvloer in 2,5 dag gemonteerd worden. Vanaf de derde t/m vijfde verdieping hebben we zelfs één vloerveld per dag gerealiseerd. Meest bijzonder is echter dat het ronde gebouw volledig uitgerust kon worden met rechte staalplaat-betonvloeren.”

SINT-JOZEFKERK

Nog een mooi referentieproject is de transformatie van de Sint-Jozefkerk in Hillegom tot woon-zorggebouw. “Een uitdaging in dit project was dat de staalplaat-betonvloeren op hoogte gemaakt moesten worden”, aldus Van Oldenbarneveld. “Al onze staalplaten, wapening en beton moesten met de hand naar binnen en op hoogte worden gebracht. Als optimalisatie van het constructieve ontwerp hebben wij voorgesteld om een stempel onder de vloeren op te nemen, waardoor een lichtere en lager geprofileerde staalplaat gebruikt kon worden, met minder beton. Bovendien hebben wij de aansluitdetails geperfectioneerd. Op basis van ons uitvoeringsontwerp is de staalconstructie herzien, waardoor ook dit project beter, sneller en goedkoper uitgevoerd kon worden.” 

Kenmerken en eigenschappen van de staalplaat-betonvloeren van Tullingh & Partners:

• Profielhoogtes van 16 tot 205 mm.
• Staalplaatdiktes van 0,5 tot 2 mm.
• Veelzijdig toepasbaar.
• Minimaal betongebruik.
• Relatief laag eigen gewicht.
• Overspanningen tot circa 6 m.
• Hoge toelaatbare belastingen.
• Opnemen van schijfwerking.
• Samenwerking met onderliggende staalconstructie d.m.v. deuvels.
• Brandwerendheid tot 120 min.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details