Platform over beton en staal in de bouw
Overig

Waterdichte laadkuilconstructies

IMG_9620

6 november 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Als expert in bedrijfsvloeren en funderingen realiseert Van Berlo jaarlijks vele miljoenen vierkante meters aan bedrijfs- en industrievloeren. Het bedrijf staat bekend om zijn totaalconcepten en heeft nu ook een nieuwe oplossing ontwikkeld voor het realiseren van waterdichte laadkuilconstructies op minder draagkrachtige ondergronden. Dit type laadkuil wordt over het algemeen vanaf de onderzijde belast door de grondwaterdruk met de kans op opdrijven tot gevolg. Om de laadkuil op zijn plaats te houden, is onder meer een gewapende variant ontwikkeld van de Mini Vibropaal.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Van Berlo

Afhangen wapening in de paal

Voor bedrijfsvloeren die op minder draagkrachtige ondergronden worden gerealiseerd, heeft Van Berlo een aantal jaar geleden de Mini Vibropaal ontwikkeld. “Mini Vibropalen zijn veel sneller (tot wel 250 palen per dag) aan te brengen dan andere typen funderingspalen”, zegt Bart Janssen, Engineer bij Van Berlo. “De Mini Vibropaal is in basis een ongewapende paal en wordt in het werk gevormd. In normale situaties volstaat deze ongewapende paal ook prima als funderingsconstructie onder een laadkuil. Als er echter sprake is van een hoge grondwaterstand ter plaatse, volstaat deze oplossing niet.”

Gewapende Mini Vibropaal

Een laadkuilconstructie in gebieden met een hoge grondwaterstand wordt over het algemeen ‘verzwaard’ uitgevoerd met een dikkere betonvloer als ballast of voorzien van trekpalen om te voorkomen dat de laadkuil gaat opdrijven. “Aanvankelijk kozen we voor het laatste en waren we afhankelijk van een derde partij die bijvoorbeeld prefab trekpalen moest aanbrengen. Wij hebben de aflopen periode een voordeliger alternatief bedacht door een gewapende variant te ontwikkelen van de Mini Vibropaal. Op de bouw worden de Mini Vibropalen voorzien van een wapeningsstaaf vanaf de paalpunt tot aan de -kop. Een groot voordeel ten opzichte van traditionele paalsystemen blijft de hoge snelheid waarmee we ook de gewapende Mini Vibropaal kunnen aanbrengen. Ook kostentechnisch is deze oplossing interessanter.”

Afgewerkte Mini Vibropaal met stek

De gewapende Mini Vibropaal maakt het aanbod van Van Berlo nóg completer. “We zijn nu in staat om ook een waterdichte laadkuilconstructie volledig in eigen beheer te realiseren. Omdat we als Van Berlo zowel de engineering in huis kunnen verzorgen, alsook de fundering en de vloer, kunnen we opdrachtgevers van A tot Z ontzorgen met ons totaalconcept.” De eerste gewapende Mini Vibropalen zijn reeds aangebracht voor de laadkuilconstructies van twee logistieke gebouwen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details