Platform over beton en staal in de bouw
‘We denken in millimeters en vierkante meters’
In de bouw zien we de Fydro-platen met name in gevels.

‘We denken in millimeters en vierkante meters’

Glasvezelbetonplaat: ultradun

Alles is bijzonder aan de glasvezelbetonplaat. Om te beginnen is hij ultradun. De productiemethode is uniek en wordt nergens op deze wijze toegepast. De betonplaten zijn vocht- en corrosiebestendig en door hun lichte gewicht uitstekend hanteerbaar.

Als oeverbescherming bieden de betonplaten grote voordelen.

In Amerika bestaat de glasvezelbetonplaat al sinds de negentiger jaren. Via de firma Heidelberg kwam het product naar Duitsland, waarna Fydro het product en de productiemethode in Nederland introduceerde. Zij produceert nu zo’n 500 m2 Fydro-plaat per dag, variërend in dikte, kleur en textuur. Toepassingsmogelijkheden doen zich voor in de oeverbescherming en de bakkerswereld; in de bouw ligt de nadruk op gevels.

Minimale dikte

Het meest opvallende kenmerk van de betonplaat is de minimale dikte. Gijs Jansen, directeur van Fydro, legt uit hoe dit mogelijk is. “Staalwapening is onderhevig aan corrosie. Het vereist minimaal dertig millimeter betondekking om aantasting door het staal te voorkomen. Bij de Fydro-plaat heeft de betondekking uitsluitend een esthetische functie. Met drie millimeter aan beide zijden is de geweven textielmat al niet meer te zien. De textielmat zelf is amper een millimeter, wat de minimale dikte brengt op zeven millimeter.”

De vloerplaten voor de ovens worden exact op maat gemaakt.

Duurzame oeverbescherming

Zeer geschikt blijkt het materiaal als oeverbescherming. Dit is bovendien een duurzame keuze nu de beschermende betonplaten zijn vervaardigd van zand, cement en glasvezel en dus veilig zijn voor flora en fauna. “Wie kiest voor een houten oeverbescherming, zal bossen moeten kappen en na een tijd de oeverbescherming moeten vervangen. De betonplaten zijn duurzaam, onderhoudsvrij, volledig recyclebaar en eenvoudig en snel te plaatsen.”

Ovenbodem en gevelmateriaal

In de bakkerswereld worden de betonplaten gebruikt als vloerplaat in de ovens. De warmtevasthoudende en warmtegeleidende kwaliteiten van beton komen hier uitstekend van pas, evenals de flexibele maatvoering. Jansen: “Zo krijgt de bakker geen groeven in de onderkant van zijn brood.” 

Fydro heeft de betonplaten 100% toepasbaar gemaakt voor de genoemde branches, maar Jansen staat open voor nieuwe ideeën. “We willen rond de tafel met iedereen die nieuwe toepassingsmogelijkheden ziet.”   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details