Platform over beton en staal in de bouw
‘We kunnen corrosie niet verhelpen, maar wel stoppen’
Coating aanbrengen op schampranden.

‘We kunnen corrosie niet verhelpen, maar wel stoppen’

Effectief betononderhoud

Waar beton ook wordt toegepast, het maakt een sterke, robuuste indruk. Terecht. Maar ondanks deze natuurlijke sterkte is en blijft beton onderhevig aan invloeden van buitenaf. Zodra zuurstof en vocht de wapening bereiken, is corrosie onvermijdelijk en verliest het beton zijn kracht. Dit gebeurt in jonge en oude gebouwen, in balkons, galerijen en flatgebouwen en in bruggen, viaducten, tunnels, parkeergarages en meer.

Liftschacht wordt versterkt met spuitbeton.

Inmiddels zijn er meerdere methoden om de schade door corrosie tot het minimum te beperken. Leggedoor Onderhoudsgroep in het Groningse Stadskanaal is gespecialiseerd in betononderhoud en biedt voor elke aantasting een oplossing. “We kunnen corrosie niet verhelpen, maar we kunnen het wel stoppen”, aldus Dennis Leggedoor, directeur/eigenaar van Leggedoor Onderhoudsgroep.

Kathodische Bescherming

Al sinds 1993 – en toch nog steeds beperkt toegepast in Nederland – is er de Kathodische Bescherming. Hierbij wordt het wapeningsijzer beschermd door een minimaal stroompje van elektro-ionen dat door het beton wordt geleid. De corrosie van de wapening wordt hierdoor gestopt en verplaatst naar de geïnstalleerde anodes. “De methode is zeer effectief en laat nauwelijks sporen achter”, vertelt Leggedoor. “In de landen om ons heen wordt deze methode vaak ingezet en in Nederland nog steeds beperkt. Dit heeft vermoedelijk te maken met koudwatervrees. In Nederland kiezen we pas voor een nieuwe methode als deze in alle opzichten zijn bestaansrecht heeft bewezen.”

Aangebrachte stempels ter ondersteuning van een balkon.

Coating

Een manier om het beton op de lange termijn in stand te houden, is coaten. In tegenstelling tot de Kathodische Bescherming wordt deze methode veelvuldig toegepast. “Het coaten van beton is een behandeling die veel partijen deskundig kunnen uitvoeren. Het geheim zit in de voorbereiding. Als het beton van tevoren goed is gereinigd en de hechting is gegarandeerd, is coating – mits goed onderhouden – ​een zeer effectieve langetermijnaanpak.”

Kathodische bescherming wordt aangebracht.

Conventioneel repareren

Het conventioneel repareren van beton vereist meer specifieke kennis. Hiervoor heeft Leggedoor Onderhoudsgroep betononderhoudsdeskundigen in huis op allerlei niveaus en opgeleid voor uiteenlopende specialismen. “Een 100% veilige methode”, garandeert Leggedoor. “Denk hierbij maar aan het afdichten door middel van impregneren of injecteren, repareren en versterken. Afhankelijk van de wensen en het budget van de klant, kunnen de sporen van de reparatie volledig worden weggewerkt.”

Versterking betonconstructies

Een techniek die binnen de Leggedoor Onderhoudsgroep steeds vaker aan de orde is, is de versterking van betonconstructies. Hier gaat het niet direct om betonreparatie, maar om versterking van de betonconstructie, zodat deze bestand wordt tegen de toenemende verkeersstroom. Dit kan door de infrastructuur te versterken, maar ook door een externe wapening aan te leggen. “In het laatste geval spreken we van een ‘koolstoflamel’. In deze lamel komen geen producten voor die kunnen roesten. Ze bieden dus versteviging op de lange termijn en zonder risico’s.”

“Beton behoudt zijn sterke uitstraling, ook als de sterkte van binnenuit wordt ondermijnd”, besluit Leggedoor. “Zijn er redenen om te twijfelen aan de kracht van betonelementen? Laat het onderzoeken! In het Italiaanse Genua stortte de Morandi-brug in, 45 meter boven de Polcevera-rivier. En in de omgeving van Delfzijl hebben we onlangs nog een flatgebouw onderstempeld. Dit soort situaties moeten we voorkomen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details