Platform over beton en staal in de bouw
‘Wij verkopen draagkracht’

‘Wij verkopen draagkracht’

Als experts in bedrijfsvloeren én funderingen, is er Van Berlo alles aangelegen om voldoende draagkracht te creëren voor een bedrijfs- of industrievloer. Differentiële zettingen hebben immers op termijn gevolgen voor de vlakheid en eisen van een vloer. Op ‘slechte’ ondergronden worden daarom in Nederland veelal Mini Vibropalen toegepast, een product van Van Berlo Funderingstechnieken. Het palensysteem wint nu ook in België steeds meer aan belang.

Laat het creëren van draagkracht maar over aan Van Berlo.

 

Niet alle ondergronden zijn altijd even goed, begint Frederik Crampe van Van Berlo. “Bij een slechte ondergrond kan een bedrijfs- of industrievloer gaan zakken. Dat is op zich geen probleem, zolang de vloer maar gelijkmatig zakt en deze zetting enigszins beperkt is. Helaas is dat vrijwel nooit aan de orde, maar hebben we te maken met differentiële zettingen. Oftewel: zettingen op verschillende plaatsen in de ondergrond en bijgevolg onder de vloer. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Om een kwalitatief goede vloer te kunnen realiseren, is het op veel locaties – in Nederland en steeds meer in België – nodig om draagkracht te gaan creëren, zodat de belasting van de vloer overgedragen wordt op dieper gelegen, stabiele gronden.”

Mini Vibropalen zijn sneller (tot wel 250 palen per dag) aan te brengen dan andere typen palen of grindkernen.

 

Draagkrachtige laag

Laat het creëren van draagkracht maar over aan Van Berlo. Het familiebedrijf biedt opdrachtgevers een totaalpakket met een eigen engineerings- en funderingsafdeling. “Onze Mini Vibropalen worden doorgaans aangebracht op een diepte van 3 tot wel 25 meter onder het maaiveld, afhankelijk van de diepte van de draagkrachtige laag”, legt Crampe uit. “De palen kunnen enkel op druk worden belast en zorgen voor een stabiel fundament voor de bedrijfs- of industrievloer. Differentiële zettingen in de tussenlagen hebben geen effect op de vloer.” Ook de in België populaire grindkernen bieden volgens Crampe geen zettingsvrije oplossing. “Het aanbrengen van grindkernen is een vorm van grondverbetering. Het systeem is zettingsarm, terwijl we met onze Mini Vibropalen effectief een fundering realiseren, die zettingsvrij is. Een essentieel verschil.”

Het vloerontwerp hangt nauw samen met het paalontwerp.

 

Slechte ondergronden

De oorsprong van de Mini Vibropalen ligt in Nederland. Crampe: “Hier zijn de ondergronden over het algemeen aanzienlijk slechter dan in België. Maar, we zien nu dat er in België ook steeds meer gebouwd wordt op slechte(re) gronden. De goede gronden zijn niet meer beschikbaar. Dat is de reden dat ons palensysteem ook in België aan populariteit wint. Mini Vibropalen zijn sneller (tot wel 250 palen per dag) aan te brengen dan andere typen palen of grindkernen. Er is geen echt bijkomend grondwerk nodig én het resultaat is zettingsvrij. In 90% van de situaties is het ook een voordeligere oplossing. Het betekent wel dat we al in een vroeg stadium bij een bouwtraject betrokken moeten worden. Omdat we als Van Berlo zowel de engineering in huis kunnen verzorgen, alsook de fundering en de vloer, kunnen we opdrachtgevers van A tot Z ontzorgen met een totaalconcept.”

Het vloerontwerp hangt volgens Crampe nauw samen met het paalontwerp. “Als palen verder uit elkaar worden geplaatst, dient de vloer dikker te worden uitgevoerd, en andersom. Wij streven altijd naar een optimaal raster in combinatie met een optimaal vloerontwerp. Dat levert voor Belgische begrippen vaak een uniek ontwerp op, een spijkerbed van palen. Men heeft even moeten wennen aan zo’n slanke funderingsconstructie. Maar sinds we het distributiecentrum van Colruyt in Ollignies op deze manier hebben uitgevoerd, wordt het meer en meer geaccepteerd. Vele projecten volgden, zoals Dematra in Deinze, Torfs in Temse en grote distributiecentra van Heylen Warehouses en WDP.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details