Platform over beton en staal in de bouw
Winnaars Concrete Design Competition bekend
Jury van de 10e editie Concrete Design Competition, v.l.n.r. Ellen van Genechten, Marieke Kums, Serge Schoemaker, Pim Peters (foto: Tektoniek)

Winnaars Concrete Design Competition bekend

Twee eersteprijswinnaars die beiden een oplossing bedachten voor het losmaakbaar construeren van betonnen kolommen en liggers. Beiden adresseren het thema circulaire economie op een imaginaire manier met een hoog architectonisch resultaat. De twee ideeën zijn door de jury uitgeroepen tot winnaars van de Concrete Design Competition 2021-2022.

Het thema van deze tiende editie is REIMAGINE, waarbij studenten gevraagd werd te bedenken hoe we beton anders kunnen toepassen, zodat we een grotere bijdrage kunnen leveren aan een duurzame en circulaire bouweconomie. De jury was blij verrast met het grote aantal inzendingen (44) voor de tiende editie van de Concrete Design Competition en de kwaliteit van de posters. Meer informatie over de competitie en achtergrond van het thema lees je bij Concrete Design Competition 2021-2022.

De jury herkende een aantal verbindende thema’s in de inzendingen. Het stapelen van bouwdelen kwam in verschillende inzendingen terug; losmaakbaar ontwerpen is in de circulaire economie dan ook een belangrijk thema. Daarnaast een aantal inzendingen met focus op het vergroten van de biodiversiteit en het inzetten van duurzame betonmengsels.

De competitie staat open voor de keuze of een idee gaat over een detail, een bouwdeel, heel gebouw, infrastructureel ontwerp, landschappelijk element of meubel. De jury merkte op dat de meeste inzendingen gebouwen en bouwkundige bouwdelen betrof.

Op 17 juni werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een event op de TU-Delft.

De jury van de 10e editie bestaat uit voorzitter Marieke Kums (studio MAKS), Serge Schoemaker (Serge Schoemaker Architects), Pim Peters (IMd raadgevende ingenieurs) en Ellen van Genechten (Hurks).

Eerste prijs

De jury koos twee eersteprijswinnaars, alle teamleden van beide inzendingen zijn uitgenodigd voor de Concrete Design Masterclass in Kassel eind augustus. Beide inzendingen zijn beloond met een cheque van € 1.200.

Team (dis)connection, winnaar van de eerste prijs Concrete Design Competition 2022, Kristīne Mogiļevceva, Ksenija Onufrijeva en Vlad-Gabriel Dobran.

(dis)connection

De ontworpen los in elkaar te haken elementen zijn van hoge architectonische kwaliteit, in het bijzonder de opengewerkte knoop, en voegen daarmee een beeldbepalend element toe in de ruimte. Ze zijn goed functioneel ontworpen, duidelijk gepresenteerd en prachtig uitgevoerd in een model. De variant met meerdere onderdelen werd door de jury wellicht als te arbeidsintensief aangemerkt, de variant met opengewerkte knoop had volgens hen de meeste potentie.

(dis)connection werd ingediend door Kristīne Mogiļevceva, Ksenija Onufrijeva en Vlad-Gabriel Dobran.

Team MODUMN, winnaar van de eerste prijs Concrete Design Competition 2022: Gina Goedert en Xinyue Wu.

MODUMN

Stapelbare, modulaire kolomelementen met mogelijkheid tot aansluiten van liggers van hout of beton. De vorm is eenvoudig door zelfbouwers (op de bouwplaats) te maken. De kolom, opgebouwd uit achthoekige elementen, geeft een architectonische meerwaarde in de ruimte. De jury was onder de indruk van de presentatie en vond dit een goed voorbeeld van hoe een idee effectief, duidelijk en aantrekkelijk gepresenteerd kan worden.

MODUMN werd ingediend door Gina Goedert en Xinyue Wu.

Derde prijs

Het team dat de derde prijs won, werd hiervoor beloond met een cheque van € 600.

Team The Arch, winnaar van de derde prijs Concrete Design Competition 2022: Kathryn Larsen, Matteo Armenante, Jelmer Eising.

The Arch

Het beton van dit architectonische element is gemaakt met gegranuleerde mosselschelpen om de CO2 te reduceren. Na de toepassing van de fraai vormgegeven boogelementen in een eerste en tweede cyclus, worden ze aan de zee teruggegeven om als basis te dienen voor aangroei en beschutting voor het zeeleven. De jury waardeerde het esthetisch ontwerp, maar vroeg zich af of dit materiaal ook toepasbaar zou zijn voor alternatieve vormen en meer uitdagende functies.

The Arch werd ingediend door Matteo Armenante, Jelmer Eising en Kathryn Larsen.

Eervolle vermelding

De jury selecteerde drie inzendingen voor een eervolle vermelding.

· VersaTile, prefab betonelementen om de biodiversiteit te verhogen, werd ingediend door Elin Lohe, Miltiadis Filippos Christodoulakos en Maximilian Wilhelm Lieser.

· Virgin Connections, demontabele verbindingen tussen verschillende materialen, werd ingediend door Djamo Mastenbroek en Joren Jans.

· Trombe Wall, waarbij staalslakken in combinatie met cement worden gebruikt voor stapelbare blokken met extra hoge capaciteit voor het vasthouden van warmte, werd ingediend door Rui Wei, Ruben Koppes, Midas Hoezen, Lilli Kroher en Ali Fatih Cebeci.

Conclusie jury

Voorzitter Marieke Kums concludeert over het geheel: ‘Alle genoemde projecten, winnaars en eervolle vermeldingen, geven een aardig beeld van de besproken thema’s door alle inzendingen heen.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details