De Vlaamse aannemer Vuylsteke-Eiffage is met name actief in het ontwerp en de bouw van kantoorgebouwen, verzorgingshuizen, scholen en parkeergebouwen. Met een groeiend portfolio en complexere uitdagingen, bleek het werken in traditioneel 2D tijdrovend en geen optie voor de toekomst. Om die reden ging de aannemer op zoek naar een geavanceerd 3D-softwarepakket. Krist Kindt is verantwoordelijk voor het interne studie- en tekenbureau en tevens BIM-Modelleur. Hij vertelt: “Tekla Structures bood vanwege de vele beschikbare componenten de beste toepassing om verbindingen en wapening te modelleren. Het bleek voor ons de juiste keuze en in de afgelopen jaren hebben we met behulp van de software BIM verder geïntegreerd in ons gehele werkproces.”
Tegenwoordig wil Vuylsteke-Eiffage bij elk project samenwerken met partners op basis van BIM. “We starten met het maken van een 3D-model, waarbij lijsten worden opgezet met vragen en issues, die anders tijdens het bouwen naar voren komen”, legt Kindt uit. “Deze wordt doorgenomen met de klant, om zoveel mogelijk clashes en tegenstrijdigheden vroegtijdig te elimineren. Als het 3D-model gereed is, wordt Tekla Structures ook ingezet voor de opmaak van productietekeningen. Deze tekeningen gebruiken we voor de productie van prefab elementen, zoals kolommen, balken en wanden, in onze eigen prefabafdeling. Daarnaast wordt het model ook gedeeld met de leveranciers, die op basis van ons gedetailleerde 3D-model al kunnen plannen, wat voor enorme tijdswinst zorgt. Zij hoeven niet te starten met basisplannen, waar mogelijk fouten in zitten, maar kunnen direct starten met een correct 3D-model. Hierdoor verloopt de doorlooptijd van controles eenvoudiger. De voorbereiding vraagt wat meer tijd, maar zorgt uiteindelijk voor vele voordelen bij het totale productieproces.”
Om de informatie uit het 3D-model niet alleen voor de tekenafdeling beschikbaar te maken, maar ook voor project- én werfleiding, is Vuylsteke-Eiffage al vroeg gestart met het gebruik van samenwerkingsplatform Trimble Connect. “Voorheen werd voor de werf eerst een 2D-plan gegenereerd, die vervolgens moest worden bezorgd op de werf”, vertelt Kindt. “Nu kunnen medewerkers op de werf informatie die ze ad hoc nodig hebben onmiddellijk via Trimble Connect uit het 3D-model halen. We hameren er ook op dat de tekenafdeling alles van eigenschappen tot gebruikerscomponenten goed invult in het 3D-model, zodat andere partijen of collega’s verder kunnen met de juiste informatie.” Dit zorgt ervoor dat Vuylsteke-Eiffage goed kan samenwerken met projectpartners in Trimble Connect.
Om 3D binnen Vuylsteke-Eiffage optimaal in te zetten, is continu inspanning en opleiding van mensen nodig. Kindt merkt ook op dat wanneer mensen weten dat ze veel informatie kunnen halen uit 3D-modellen, dit zijn eigen leven gaat leiden en de software zichzelf verkoopt: “Maar we blijven investeren. Bijvoorbeeld als er nieuwe collega’s komen, zorgen we dat ze opgeleid worden. Trimble Connect is niet zo complex, maar je moet wel weten waar eigenschappen zijn weggeschreven, hoe je deze zichtbaar maakt en hoe je ervoor zorgt dat de correcte informatie binnen handbereik is.”
Uiteindelijk is het de ambitie van Vuylsteke-Eiffage om af te stappen van 2D-tekeningen en alles uit te werken in 3D. Kindt vertelt: “We willen zoveel mogelijk informatie in Trimble Connect krijgen. Bedoeling is dat mensen op de bouw niet langer vanuit de werfkeet met een laptop werken, maar met tablets waarop ze de 3D-modellen kunnen bekijken.” Daarnaast zou hij graag eens de AR-app testen op de werf. Kindt adviseert iedereen die nu nog met 2D werkt om de stap te wagen en de voordelen van 3D te ervaren: “Een 3D-model dat wordt gemaakt is direct beschikbaar voor de project- en werfleden. Er is één persoon bezig met het model, waardoor er minder tijd verloren gaat. Met een 2D-tekening op de werf, weet je nooit 100% zeker dat het om de laatste versie gaat. Door online te werken is er één plek waar de juiste en laatste versie staat van de modellen.”
Ook aan de slag met BIM-software? Neem dan eens een kijkje op de website van Construsoft.
Neem dan rechtstreeks contact op met Construsoft.
Contact opnemen