Platform over beton en staal in de bouw
Bouwen aan de toekomst
Het Progress ERP-systeem erpbos® wordt gebruikt om alle projectprocessen te plannen, van offerte en productieplanning tot leverplanning en facturatie. En dit alles op basis van BIM-gegevens van de digitale tweeling van het projectmodel. (Beeld: Arnold Reyneveld)

Bouwen aan de toekomst

Wonderwoods wordt een groene oase in het centrum van Utrecht. Orion Beton, een toonaangevende Nederlandse prefab betonfabrikant uit Enschede, speelt een cruciale rol bij de bouw van de Boeri toren, die 31 verdiepingen telt, en de MVSA toren, die 22 verdiepingen hoog is. Met ongeveer 50 werknemers en een digitaal aangestuurde, moderne productiefaciliteit levert Orion Beton breedplaatvloeren met dwarskrachtwapening voor dit prestigieuze project, cruciaal voor de bouwtechnische stabiliteit en de ontwerpeisen van deze unieke torens. Door het volledige productieproces digitaal te plannen en te sturen, slaagt Orion erin het project op een succesvolle en efficiënte manier te verwezenlijken en dit met maximale precisie en transparantie.

Door het project nauwkeurig in kaart te brengen als een digitale tweeling, gebruikt Orion de Building Information Modelling (BIM)-aanpak voor een efficiënte, modelgebaseerde planning en aansturing van alle projectprocessen.

Torens met toekomst

Wonderwoods bestaat uit twee indrukwekkende torens, die met elkaar verbonden zijn door een ondergrondse parkeergarage van een verdieping. De torens, met een totale oppervlakte van 81.000 m², zullen verschillende functies huisvesten, zoals huur- en koop­appartementen, kantoren, winkels, restaurants, onderwijs, cultuur en een semi-publieke daktuin. Het bouwproject, waarvan de ontwerpfase in december 2020 begon, kende een tijdelijke vertraging van 6 maanden tussen februari 2021 en augustus 2021. Ondanks de vele uitdagingen startte de productie van Orion in november 2021 en nog diezelfde maand vond de eerste levering plaats. Automatisering en digitalisering waren cruciaal om snel op de onvoorziene veranderingen te kunnen inspelen en om de levertijden kort te houden. 

Optimale efficiëntie 

De kernactiviteit van Orion Beton is de productie van prefab vloerplaten, waarbij een volledig geautomatiseerd carrouselsysteem de productie optimaliseert. De MES-systemen ebos® en profit, beide ontwikkeld door Progress Software Development, ondersteunen bovendien end-to-end alle aspecten van het productieproces, van de prefab betonproductie tot de staalverwerking voor de wapening. Deze geïntegreerde en overkoepelende systemen vervangen een hele reeks losse softwareoplossingen, zodat werknemers hun volledige werkproces kunnen uitvoeren in één enkel homogeen en gebruiksvriendelijk systeem. “Het gebruik van ebos® heeft onze productiestabiliteit enorm verhoogd en dankzij de geoptimaliseerde pallettoewijzing verloopt de productie veel eenvoudiger en efficiënter”, zegt algemeen directeur Cor Rensen tevreden. 

Orion heeft digitalisering en Building Information Modelling (BIM) integraal in de volledige projectlevenscyclus van de Wonderwoods torens ingezet, van offerte en ontwerp tot planning, productie en constructie. Het hele proces is naadloos geïntegreerd in het branchespecifieke ERP-systeem erpbos®, waarmee offertes, productie- en  leverplanningen en facturen worden opgemaakt. De productiesturing en -controle vindt vervolgens plaats in ebos®, dat de productiemedewerkers gegevens in realtime levert. De digitale oplossing, bekend als SmartProduction, geeft het productiepersoneel gerichte informatie over de te produceren prefab betonelementen, waardoor de efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteit van de productie aanzienlijk worden verbeterd. Deze geïntegreerde aanpak garandeert dat de verschillende systemen op dezelfde manier met elkaar communiceren en biedt een gestandaardiseerd platform voor alle deelnemers aan het project. 

Orion Beton levert bijna 60.000 m² vloerplaten met 425.000 kg wapening voor de 105 m hoge Boeri-toren en de 70 m hoge MVSA-toren.

Open structuur, systematische updates

“De keuze voor erpbos® en dus voor Progress Software Development werd onder andere gemaakt omwille van de open structuur van de database en de systematische updates. Ook de mogelijkheid om ebos® te integreren in erpbos® speelde een belangrijke rol, net als het feit dat we al bijna 20 jaar prettig samenwerken met Progress”, benadrukt  Rensen. De voordelen van digitalisering en automatisering in dit bouwproject uiten zich in verschillende aspecten. Ten eerste wordt het overzicht over de planning aanzienlijk verbeterd, waardoor het hele planningsproces sneller verloopt. Ten tweede verloopt de controle over de admini–stratie- en facturatieprocessen efficiënter. En tot slot wordt het aantal fouten in de productiefase tot een indrukwekkend minimum teruggebracht. Patrick Verheij, hoofd Engineering bij Orion, bevestigt dat de digitaliseringsinspanningen niet alleen tijd hebben bespaard, maar ook de beschikbaarheid van de machines hebben verbeterd, de productiecapaciteit hebben geoptimaliseerd en fouten en stilstand tijdens het project drastisch hebben verminderd.

Realtime informatie van ebos® wordt gebruikt om productiegegevens te visualiseren, waardoor er transparantie ontstaat en er controle mogelijk is over de lopende productie. (Beeld: Arnold Reyneveld)

Voorsprong dankzij een breed scala aan diensten

“Om sterke prestaties met voorspelbare nauwkeurigheid te kunnen leveren, zijn machines en softwareoplossingen nodig die optimaal geïntegreerd kunnen worden in ons bestaand systeem en die tegelijkertijd bijdragen aan een gerichte verhoging van de efficiëntie”, zegt Tonny Bunte, projectmanager van het bedrijf voor erpbos®. Orion Beton heeft met PROGRESS GROUP de juiste partner gevonden om aan deze hoge eisen te voldoen. Betrouwbaarheid, ervaring en focus op performantie waren de doorslaggevende factoren om tot deze langdurige, succesvolle samenwerking te komen. 

Progress Software Development GmbH, een bedrijf van de PROGRESS GROUP, was een sterke partner om de modernisering op softwaregebied door te voeren. De succesvolle samenwerking gaat reeds terug tot 2003 en omvat verschillende machines en softwareoplossingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details