Platform over beton en staal in de bouw
AFAS Experience center, Leusden | Geen vierkante meter is hetzelfde

AFAS Experience center, Leusden | Geen vierkante meter is hetzelfde

Zes gebouwen met een uitdaging

Het ontwerp voor het AFAS Experience Center is van voor tot achter gevuld met constructieve uitdagingen. Dat was de reden dat Dura Vermeer Bouw Hengelo in 2017 besloot om de tender samen aan te gaan met Lucassen Bouwconstructies. Door samen optimalisaties en alternatieven aan te bieden, konden zij een aantrekkelijk plan op tafel leggen.

“Zo is het ook inderdaad gebeurd”, vertelt Marco Schippers, technisch directeur van Lucassen Bouwconstructies. “We hebben het hele plan samen doorgenomen en gekeken waar we gunstige alternatieven konden bieden. Gelegenheden waren er genoeg. Het ontwerp bestond uit een eindeloze reeks onderdelen en elk onderdeel was een constructieve uitdaging. Elke vierkante meter was anders. Denk aan het kantoor met zijn dubbel gekromde hangboogconstructie, die 35 meter van de voorgevel draagt, de foto- en filmstudio’s die de tweedaagse parkeerkelder doorsnijden en de vrijdragende koepelconstructie met uitkragende foyers die de theaterzaal omsluit. En dit is nog slechts een greep uit de constructieve uitdagingen.”

Tijdsdruk

Een bijkomende uitdaging was de tijdsdruk. Binnen enkele weken moest het geoptimaliseerde ontwerp worden doorgerekend en gemodelleerd om het casco in 2019 te kunnen realiseren. “We hebben aardig wat kunstgrepen moeten uithalen om de deadlines te halen”, bekent Schippers. “Op het hoogtepunt waren vijf modelleurs en vijf constructeurs aan het werk voor het AFAS Experience Center. Maar des te groter was het geluksgevoel toen we alle berekeningen, tekeningen en modellen op tijd hadden aangeleverd.”

Ook tijdens de uitvoeringsfase

Op dit moment is Lucassen Bouwconstructies twee jaar actief voor het AFAS Experience Center. Het grootste gedeelte van het werk zit erop, maar naar verwachting zal het bureau nog lang bij het project betrokken blijven. Schippers: “Als constructeur zijn we niet alleen aan de voorkant van het werk actief; ook tijdens de uitvoering blijven we betrokken en voeren we nog veel werkzaamheden uit. In deze fase sturen we onder andere de leveranciers aan en begeleiden we de constructieve werkzaamheden op de bouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details