Platform over beton en staal in de bouw
Baanbrekende technologie verlaagt CO2-uitstoot cementindustrie
Paul Roos, managing director van Ecocem Benelux.

Baanbrekende technologie verlaagt CO2-uitstoot cementindustrie

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld, maar ook verantwoordelijk voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. Om beton in de toekomst te kunnen blijven gebruiken, is het zaak om het materiaal wereldwijd snel te verduurzamen. Er worden vele initiatieven genomen om bijvoorbeeld CO2 af te kunnen vangen, maar dat vergt hele dure en grote investeringen die vermoedelijk nog jaren duren voordat ze operationeel zijn. Als we vóór 2030 al wat willen bereiken, is er geen tijd te verliezen. Aan het woord is Paul Roos, managing director van Ecocem Benelux. Onder de naam ACT biedt Ecocem een nieuwe technologie waarmee de cementindustrie de komende decennia zijn CO2-uitstoot met maar liefst 70% kan verlagen!

Het verduurzamen van cement en beton, dat is de missie van Ecocem sinds de oprichting in 2001.

Het verduurzamen van cement en beton, dat is de missie van Ecocem sinds de oprichting in 2001. “Dat doen we in Nederland heel succesvol door de inzet van gemalen hoogovenslak”, zegt Roos. “Zo bevat het standaard CEM III/B cement nog maar 30% klinker en 70% hoogovenslak. Het leidt tot enorme CO2-reducties. Het is op wereldschaal slechts een druppel op de gloeiende plaat. Hoogovenslak is maar beperkt beschikbaar. Dat maakt dat het klinkeraandeel wereldwijd nog altijd op zo’n 70-75% ligt. Als we dus op wereldschaal een bijdrage willen leveren aan het voorkomen van het opwarmen van de aarde, is het zaak om naar alternatieven te zoeken voor hoogovenslak.” 

Lokale grondstoffen

Dat alternatief heeft Ecocem nu gevonden, zo lijkt het. Het bedrijf heeft met ACT een baanbrekende technologie ontwikkeld om de hoeveelheid klinker in het cement te verlagen met lokaal aanwezige grondstoffen, zoals kalksteenmeel en andere inerte materialen. Hiermee kan de CO2-uitstoot van cementproductie tot wel 70% worden verlaagd. “Met de ACT-technologie zijn we in staat om die inerte materialen door middel van speciaal ontwikkelde additieven goed werkend te krijgen, want dat was tot voor kort nog de grootste uitdaging. Bijkomend voordeel van deze technologie is dat het beton uiteindelijk niet alleen duurzamer wordt, maar ook sterker. Bovendien is de hoeveelheid water die nodig is om te komen tot het betonmengsel ook significant lager dan volgens het traditionele recept. En tot slot vergt het toepassen van de ACT-technologie geen grote investeringen of aanpassingen aan de bestaande infrastructuur van cement- en betonbedrijven.”

Experimenteren

Ecocem is voornemens om dit jaar een CE-markering te verkrijgen op de ACT-technologie met als doel om de technologie vanaf 2025 wereldwijd te kunnen uitrollen. Later dit jaar komt er volgens Roos wel al materieel beschikbaar voor experimentele doeleinden. “Het idee is om de technologie ook onder licentie te gaan produceren, zodat we snel kunnen opschalen in de wereld. Natuurlijk kan het ook in Nederland worden toegepast, maar vooralsnog is het door de beschikbaarheid van hoogovenslak een stuk minder urgent. Neemt niet weg dat we ook in Nederland met deze technologie alvast voorsorteren op de toekomt, want de beschikbaarheid van hoogovenslak zal afnemen naarmate de staalindustrie verder gaat verduurzamen. We moedigen partijen dan ook van harte aan om ermee te gaan experimenteren. In onze fabriek in Parijs, waar tevens ons innovatiecentrum is gesitueerd, zijn al de nodige testen uitgevoerd. Niet alleen op laboratoriumschaal, maar ook op industrieel niveau, zij het nog in beperkte mate. De eerste resultaten zijn veelbelovend en delen we binnen afzienbare tijd met de markt.” 

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Ecocem.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Plaza 22
4782 SK Moerdijk
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)168 745040 E-mailadres [email protected] Website ecocemglobal.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?