Platform over beton en staal in de bouw
Beton Event 2023: Op weg naar duurzaam en circulair beton
Op 16 november 2023 staat de Van Nelle fabriek in Rotterdam weer in het teken van het Beton Event.

Beton Event 2023: Op weg naar duurzaam en circulair beton

Op 16 november 2023, traditiegetrouw de derde donderdag van november, staat de Van Nelle fabriek in Rotterdam weer in het teken van het Beton Event. Het centrale thema dit jaar luidt: ‘en route’ naar duurzaam en circulair beton. Want, wil je vandaag de dag nog rendabel zijn als bedrijf en in de toekomst een rol blijven spelen in de betonsector, dan moet je duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel hebben staan. Het is nu hét momentum om die transitie te maken.

Het centrale thema van het Beton Event dit jaar luidt: ‘en route’ naar duurzaam en circulair beton.

“Het is één van de kerntaken van de Betonvereniging om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van kennis waardoor we als branche in staat zijn te evolueren naar een duurzame en circulaire betonindustrie”, zegt directeur Maikel Jagroep. Edwin de Kuiper, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Midden West en bestuurslid van de Betonvereniging, merkt op: “De Betonvereniging is in basis een opleidingsinstituut, geen branchevereniging. Constructeurs, bouwers, betonleveranciers, architecten, wapeningsleveranciers, …: het zijn allemaal onze ‘klanten’. En juist doordat we een opleidingsinstituut zijn, kunnen we de transitie als een boeggolf vooruitduwen.”

Integraal onderdeel van het Beton Event vormt ook een congresprogramma.

Vier programmalijnen

De komende decennia zal er meer dan ooit een beroep worden gedaan op ons vermogen om het land op een slimme manier aan te passen aan de veranderende omstandigheden. “De wereld staat niet stil, ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op en daarom is het tijd om verder te werken”, vindt Jagroep. “Het centrale thema ‘en route naar duurzaam en circulair beton’ zal de komende drie jaren centraal staan op het Beton Event. Integraal onderdeel van het evenement vormt ook een congresprogramma. Hier zullen we dieper ingaan op vier programmalijnen, gedefinieerd als subthema’s. En dat zijn achtereenvolgens de ontwikkeling van nieuwe materialen; adaptief en circulair ontwerpen, uitvragen en leveren; levensduurverlenging en hergebruik van beton en tot slot sociaal kapitaal.”

Maikel Jagroep, directeur van de Betonvereniging.

Sociaal kapitaal

Het laatste subthema is misschien wat atypisch voor de branche, erkent De Kuiper. “Nog maar enkele jaren geleden hadden we het sociaal kapitaal als sector niet zo op de agenda staan. Het besef wordt steeds groter dat transitionerende mensen essentieel zijn. Vanuit de Betonvereniging werken we daarom nauw samen met docenten en studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau, maar ook met andere kennisinstituten, om hiervoor passende opleidingen te creëren en bovenal om studenten kennis te laten maken met de betonindustrie. Overigens hebben onze instromers geregeld andere prioriteiten dan voorgaande generaties. Ze zijn vaak minder geïnteresseerd in welke leaseauto ze mogen rijden, maar vooral benieuwd naar welke stappen we nemen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Amper een decennium geleden voerden we hele andere gesprekken.”

Edwin de Kuiper, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Midden West en bestuurslid van de Betonvereniging

Wees welkom

Alle vier de subthema’s die tijdens het Beton Event aan bod komen, zijn hard nodig om als branche een duurzame en circulaire beweging te maken. “We staan nog maar aan het begin en hebben een hele weg te gaan”, onderschrijft Jagroep. “Die beweging zal zich in de komende jaren uitkristalliseren in nieuwe innovaties die toegepast mogen worden, omdat de wet- en regelgeving toepasselijk is gemaakt voor het toetreden van nieuwe materialen en innovaties. Daarom nodigen we zowel studenten als de hele keten uit om tijdens het Beton Event op 16 november aanstaande kennis te vergaren, nieuwe producten te bekijken en vooral met elkaar in gesprek te gaan om de transitie te maken. Het is nu hét momentum.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details