Platform over beton en staal in de bouw
Beton Event & Beton Experience 2023: ‘En route’ naar duurzaam en circulair beton

Beton Event & Beton Experience 2023: ‘En route’ naar duurzaam en circulair beton

Donderdag 16 november 2023 organiseert Betonvereniging de 65ste editie van het Beton Event, in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Hét moment in het jaar waar de beton(bouw)sector elkaar ontmoet. Een congres met vooraanstaande sprekers over de laatste ontwikkelingen in de branche, gecombineerd met een beursvloer en tal van netwerkmomenten waar je kennis opdoet, kennis deelt en kennis maakt. Het thema dit jaar is ‘En route’ naar circulair en duurzaam beton.

Nieuw thema: Beton Reinvented

De komende decennia zal er meer dan ooit een beroep worden gedaan op ons vermogen om het land op een slimme manier aan te passen aan de veranderende omstandigheden. De opwarming van de aarde en de demografische ontwikkelingen die daarmee samenhangen, maken dat de bouwopgave wezenlijk anders wordt dan we gewend waren.

Het College van Rijksadviseurs heeft in december 2018 Panorama Nederland gepubliceerd, een document waarin de vier belangrijkste thema’s – klimaatadaptatie, circulariteit, energietransitie en verstedelijking – geïntegreerd worden benaderd. Deze visie toont een richting die niet dwingend is, maar keuzes voorlegt en heldere principes definieert. Andere interpretaties en uitwerkingen zijn uiteraard mogelijk. Aan welk Nederland willen we bouwen? En op welke manier past beton daarbij? Op de Betondag/Beton Event edities van 2019, 2020 en 2022 werd in het programma nader ingegaan op de gevolgen die deze toekomstvisie heeft voor het bouwen met beton. 

De betonbranche is volop in beweging zoals hier op de stand van Ecocem in een voorgaande editie van het Beton Event.

De wereld staat niet stil, ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op en daarom is het tijd om verder te werken. Een nieuw thema zal de komende drie jaren centraal staan op het Beton Event. Hierbij worden de vier programmalijnen die vanuit het ontwikkelprogramma Beton Reinvented zijn ingediend bij het Nationaal Groeifonds (NGF) als subthema aangehouden: 

1) Ontwikkeling van nieuwe materialen;

2) Adaptief en circulair ontwerpen, uitvragen en leveren;

3) Levensduurverlenging en hergebruik van beton;

4) Sociaal kapitaal: kennis en vaardigheden voor de nieuwe betonketen ontwikkelen en delen.

Binnen de eerste drie subthema’s geeft Betonvereniging ruim baan aan allerlei innovaties binnen de sector. Voor het vierde subthema werkt zij samen met docenten en studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau. “Wij, als Betonvereniging, zien het als onze taak om de keten in beweging te krijgen in deze transitie naar circulair en duurzaam beton. Daarom staat het Beton Event 2023 in het teken van de route hier naartoe”, aldus directeur Betonvereniging Maikel Jagroep. “Wij brengen de volledige sector samen. Van jong tot oud, met als doel om gezamenlijke groei en ontwikkeling te realiseren, wat bijdraagt aan een toekomstbestendige beton(bouw)sector.”

Volop aandacht voor productinnovaties.

Beton Experience

In 2019 organiseerde de Betonvereniging voor het eerst de Beton Experience; een programma speciaal ontwikkeld voor studenten van mbo-, hbo- en wo-opleidingen om kennis te maken met de sector. Om de verbinding met het bedrijfsleven en de sector te vergroten, werd de Beton Experience tegelijkertijd georganiseerd met het Beton Event. Op de Beton Experience kunnen studenten zelf activiteiten doen, beleven en ervaren hoe divers de betonketen is en kennismaken met de vele bedrijven en professionals op de beursvloer.

Kijk voor meer informatie over het evenement op www.betonevent.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details