Platform over beton en staal in de bouw
Cementindustrie moet over op koolstofarm cement

Cementindustrie moet over op koolstofarm cement

Tijdens een wetenschappelijk symposium in Parijs op 9 en 10 november hebben toonaangevende materiaalwetenschappers de cementsector opgeroepen om met spoed koolstofarm cement te gaan produceren. Deze omschakeling is noodzakelijk om de CO2-uitstoot – nu goed voor 8% van het wereldtotaal – significant te reduceren vóór 2030.

De groep wetenschappers, waaronder Doug Hooton van de Universiteit van Toronto en Johann Plank van de TU München, lichten toe dat de huidige technologieën voor koolstofarm cement het mogelijk maken om de uitstoot aanzienlijk te verminderen. Dit terwijl de vraag naar cement naar verwachting met 45% zal stijgen tot 2050. De inzet van deze technologieën is de meest effectieve weg om aan de internationale klimaatdoelstelling van maximaal 1,5°C opwarming te voldoen.

De wetenschappers benadrukken dat de noodzakelijke technologie voorhanden is en niet langer gepaard gaat met hoge kosten. Ze wijzen op het succes van alternatieve materialen die klinker in cement vervangen, zoals bij de Ierse producent Ecocem, waar de ACT-technologie een reductie van 70% in uitstoot belooft. De urgentie voor actie is hoog en de cementindustrie kan een sleutelrol spelen in de wereldwijde aanpak van klimaatverandering.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details