Platform over beton en staal in de bouw
Circulaire grindkolommen
Omdat er geen cement aan te pas komt, maar natuurlijke grondstoffen, kalksteen of betongranulaat, zijn de CO2-besparingen gigantisch.

Circulaire grindkolommen

Met het oog op de gestelde klimaatdoelen komt ook in de bouw de nadruk steeds meer te liggen op CO2-neutraal bouwen. Keller Funderingstechnieken merkt de laatste jaren een toenemende vraag naar circulaire grindkolommen als alternatief voor een paalfundering. De specialist in grondverbetering ‘scoort’ met deze techniek bijna structureel een factor 12 minder CO2-uitstoot in vergelijking met de meest eenvoudige paalfundering. Dat los nog van de vele andere constructieve voordelen, zoals het funderen op staal en besparingen in vloerdiktes.

Keller Funderingstechnieken maakt deel uit van ’s werelds grootste funderingsmaatschappij. “Onze kracht is vooral dat we onze globale sterkte lokaal inzetten. We zijn weliswaar wereldwijd actief, maar hebben lokaal overal vestigingen”, zegt Richard Looij van Keller Funderingstechnieken. “Dat betekent dat we kennis hebben van de lokale eisen en eigenschappen, maar dat we gebruik kunnen maken van de expertise en het machinepark van de hele groep. Zo werken we bijvoorbeeld veel samen met onze Duitse en Franse collega’s en doen we geregeld een beroep op ‘hun’ materieel, dat overigens veelal in eigen beheer wordt ontwikkeld.”

Keller Funderingstechnieken maakt gebruik van de expertise en het machinepark van de hele groep.

Funderen op staal

In niet-draagkrachtige gebieden in Nederland wordt vrijwel standaard gekozen om een bouwwerk op palen te funderen. “De laatste jaren komt daar meer en meer verandering in”, merkt Marcel Mertens van Keller Funderingstechnieken. “Aannemers staan open voor alternatieven. Als geotechnisch aannemer zijn wij als geen ander in staat om niet-draagkrachtige ondergronden te verbeteren met circulaire grindkolommen, waardoor je gewoon op staal kunt funderen. Omdat er geen cement aan te pas komt, maar natuurlijke grondstoffen, kalksteen of betongranulaat, zijn de CO2-besparingen gigantisch. Als kers op de taart kan ook de hele vloerconstructie lichter worden uitgevoerd, een reductie tot wel 20% is geen uitzondering. Een ander voordeel is dat wij het bouwterrein achterlaten in dezelfde staat als wij deze aantreffen. Bij grindkolommen steken immers geen wapeningsstaven als obstakels uit de grond. Het terrein is perfect bereikbaar en begaanbaar.”

Keller Funderingstechnieken maakt deel uit van ’s werelds grootste funderingsmaatschappij.

Grote distributiecentra

Momenteel is Keller met een aantal grote projecten bezig. “Voor een 16 hectare groot distributiecentrum in Evergem (B) verzorgen wij de grondverbetering met circulaire grindkolommen. Met twee machines hebben we inmiddels al 12.500 grindkolommen gemaakt in een gemiddelde diepte van 5,5 meter. Elke 5 tot 10 minuten maken we een kolom. Het gaat razendsnel, zeker met onze nieuwste aanwinst de TR5-2, die is uitgerust met een dubbele sluis, waardoor we nóg effectiever kunnen werken”, zegt Mertens. “Naar aanleiding van dit project zijn we bezig met de voorbereiding van wederom een groot distributiecentrum in zowel Evergem als in Kampenhout. Ook in Nederland zijn we nu betrokken bij een project waarbij een aantal rijwoningen op grindkolommen wordt gefundeerd.” Looij vult aan: “Het is voor ons cruciaal dat we al vanaf het ontwerptraject worden ingeschakeld om met onze grondverbeteringsmethodiek zoveel mogelijk optimalisaties te behalen in het complete ontwerp, want de besparingen werken door in de stappen na ons.”

Circulaire grindkolommen kunnen niet overal worden toegepast. “De grondslag moet wel geschikt zijn”, erkent Looij. “Toch hebben we zelfs op de Maasvlakte al met succes grondverbetering toegepast waarop 54 olietanks zijn gefundeerd. Als je een klein beetje zetting accepteert, weliswaar gelijkmatig, kan er heel veel. De besparingen zijn vervolgens gigantisch, zowel milieutechnisch als economisch.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details