Platform over beton en staal in de bouw
Concrete Design Masterclass laat studenten 3D-printen met beton 
Textuur met 3D-betonprinten.

Concrete Design Masterclass laat studenten 3D-printen met beton 

De locatie van de Concrete Design Masterclass 2024 is bekend. Ongeveer 30 studenten zijn deze zomer te gast bij Saint Gobain Weber Beamix in Eindhoven. De studenten zijn de winnaars van de Concrete Design Competition uit vijf landen. In de Masterclass gaan zij een week lang onder begeleiding hun ontwerpen op twee manieren uitwerken: voor de 3D-betonprinter en door het zelf maken van betonmodellen met mallen van textiel.

De jury.

De Concrete Design Competition wordt tweejaarlijks georganiseerd in België, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Bij toerbeurt is één van de deelnemende landen de organisator en gastland voor de gezamenlijke Internationale Concrete Design Materclass. Voor de Competitie 2023-2024 is Nederland aan de beurt. Tijdens deze 11e editie wordt de ontwerpprijsvraag voor studenten bouwkunde, civiele techniek, interieur en kunstacademie georganiseerd door Tektoniek, platform voor betonarchitectuur. “We dagen de studenten uit om te ontwerpen met beton, om de unieke en esthetische eigenschappen van dit materiaal te onderzoeken binnen het thema van deze editie ‘Presence’. Dit uitdagende thema gaat in op hoe het materiaal een bepaalde voelbare beleving mee kan geven aan de vorm van een ruimte of object in de gebouwde omgeving”, aldus Cindy Vissering van Tektoniek. 

3D-betongeprinte brug in Nijmegen.

3D-betonprinten

Weber Beamix stelt haar kennis en faciliteiten ter beschikking gedurende een week in augustus 2024, zodat de studenten leren ontwerpen voor de 3D-betonprinter. De Masterclass onder begeleiding van bureaubakker is ook bedoeld als een hands-on workshop waarbij de studenten zelf de mallen voor de ontwerpen in beton maken. In deze Masterclass worden, naast het ontwerpen voor de 3D-betonprinter, ook mallen van textiel gemaakt. “De vormentaal van zowel textiele mallen als het 3D-printen is bijzonder, misschien zelfs organisch te noemen en kan daarom prima samen onderzocht worden door de studenten”, licht Siebe Bakker van bureaubakker toe. Helemaal bijzonder is dat de bewuste 3D-betonprinter een industriële printer is, waaruit (met wereldwijde primeurs!) al een heel aantal bruggen is gerold.

Vormvrijheid met 3D-betonprinten.

Studenten ontwerp prijsvraag

De studenten die naar de Concrete Design Masterclass mogen, zijn de winnaars van de Concrete Design Competition uit de vijf deelnemende landen. Elk land organiseert een eigen, vergelijkbare prijsvraag. In Nederland is naast deelname aan de Masterclass ook prijzengeld beschikbaar voor de winnaars. Een deskundige vakjury beoordeelt de inzendingen en in juni worden de winnaars bekend gemaakt. De Nederlandse jury bestaat uit: Pim Peters van IMD raadgevende ingenieurs, Albert Herder van Studioninedots, Arjen Ketting van MVRDV, Paul Stavert van Powerhouse Company en Jan de Koning van De Jong Beton. In voorgaande edities waren er rond de 40 inzendingen. “We zijn erg benieuwd naar de inzendingen van deze editie”, besluit Vissering. De voorwaarden en uitgebreide toelichting op de opgave en het thema zijn te vinden op www.concretedesigncompetition.com    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?