Platform over beton en staal in de bouw
Demontabele prefabbetonelementen voor duurzaam kantoorgebouw
De kern van het nieuwe gebouw wordt gevormd door 33 prefab betonelementen van Preco.

Demontabele prefabbetonelementen voor duurzaam kantoorgebouw

In Hendrik-Ido-Ambacht verrijst binnenkort een duurzaam en volledig demontabel kantoorgebouw voor Persy Control Services. Uit oogpunt van duurzaamheid en hergebruik van materialen wordt er in het hele pand geen kit of PUR toegepast. Ook de prefab betonelementen van Preco zijn demontabel en kunnen op termijn gedemonteerd en elders ingezet worden.

De prefab betonelementen van Preco zijn demontabel en kunnen op termijn gedemonteerd en elders ingezet worden.

Het nieuwe pand telt twee kantoorlagen, een halfverdiepte parkeerbak en een dakterras. Aannemer van dienst is Van Baaren Aannemers uit Schoonhoven die Preco heeft ingeschakeld voor de demontabele betonnen draagstructuur. “Het pand wordt opgebouwd uit een staalconstructie in de parkeerbak met daarboven een CLT-houten hoofddraagconstructie in combinatie met een kern van prefab betonnen wanden”, legt Stefan Jongewaard uit, projectleider bij Preco. “Bijzonder aan dit project is dat het volledig demontabel wordt opgebouwd, als een meccanopakket. Kit of PUR zijn dus uit den boze. Het gebouw moet als het ware uit elkaar geschroefd en op een andere plek weer opgebouwd kunnen worden.”

33 prefab betonelementen

De kern van het nieuwe gebouw wordt gevormd door 33 prefab betonelementen van Preco. “Voor de kelderbak hebben we 14 elementen geleverd en geproduceerd. In nauw overleg met de aannemer zijn de posities van de draadeinden bepaald en meegestort in de fundering”, zegt Jongewaard. “In onze elementen zijn vervolgens de sparingen voorbereid, zodat ze via een droge verbinding aan de fundering verankerd konden worden. De wandelementen onderling zijn ook verankerd met bouten. Tevens zijn in de betonelementen de verankeringsvoorzieningen voor de begane grond opgenomen. En zo wordt het pand dus als een meccanopakket opgebouwd. Voor de begane grond leveren en produceren we 9 elementen en voor de eerste verdieping nog eens 10 elementen, waarvan 1 afdekplaat voor de liftkern.”

Het pand wordt als een meccanopakket opgebouwd.

215 ton

Het totale project komt voor Preco neer op zo’n 215 ton aan prefab betonelementen. “Voor ons niet zozeer een groot project, als je bedenkt dat we ook elementen voor grote distributiecentra produceren en leveren, maar daarmee niet minder bijzonder”, vindt Jongewaard. “Van de 33 elementen is er geen één identiek. De wanden zijn gespaand afgewerkt aan de stortzijde en voorzien van alle nodige sparingen en bevestigingsmiddelen. In diverse elementen zijn daarnaast nog speciale bevestigingsplaten voorzien voor koppeling met de staalconstructie.” De grootste uitdaging volgens Jongewaard was om ervoor te zorgen dat het engineeringstraject rond was, voordat de fundering van de kelder werd gestort. “Dit om de ankerposities juist over te nemen. Daartoe is de engineering van de kelderelementen naar voren gehaald. Deze elementen zijn ook als eerste geproduceerd.”

De aannemer is nu druk met het ‘assembleren’ van het casco, want ook de CLT- en staalconstructie wordt prefab aangeleverd. Het kantoorgebouw wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd en is straks ook in gebruik duurzaam met een dak vol PV-panelen, twee warmtepompen in de parkeergarage en triple beglazing in de gevels. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details