Platform over beton en staal in de bouw
Digitalisering is het fundament voor vooruitstrevende bouwers
Op een relatief laagdrempelige manier wordt de bouwplaats via Prostream gedigitaliseerd en gevisualiseerd.

Digitalisering is het fundament voor vooruitstrevende bouwers

Het gebrek aan uren in de dag of zelfs complete dagen in de week is iets waar iedere bouwer mee kampt. De bouw zal op een andere manier moeten gaan samenwerken om de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Digitalisering vormt daarin een belangrijke pijler, volgens Pieter Beuker van Pro4all. Hij vertelt over hoe bedrijven in de bouw door middel van digitalisering een enorme efficiëntieslag kunnen maken en direct voorbereid zijn op de aanstaande Wet kwaliteitsborging. 

Al sinds 2001 helpt Pro4all bedrijven in de bouw om op een digitale manier samen te werken. “We werken vanuit een bepaalde visie en zijn van mening dat centraal documentbeheer, kwaliteitsborging, BIM en een digitale planning essentieel zijn in het moderne bouwproces”, legt Beuker uit. “Daar stelden we tot voor kort vier applicaties tegenover. Docstream is een applicatie voor het centraliseren van documenten, zodat gebruikers altijd verzekerd zijn van de meest actuele informatie om kwalitatief waanzinnig goede bouwwerken te realiseren. Snagstream is een applicatie die gebruikers in staat stelt om kwaliteitsrondes te lopen met digitale formulieren. Bimstream is op zijn beurt ontwikkeld om centraal 3D-modellen te delen en te bekijken, terwijl Leanstream bedoeld is voor het maken van digitale planningen.”

Prostream 

Met de nieuwste applicatie Prostream combineert Pro4all de vier losstaande oplossingen in één geïntegreerde applicatie. “Met Prostream kunnen bedrijven de hoeveelheid manuele handelingen nóg verder reduceren”, zegt Beuker enthousiast. “Vandaag is het nog vaak zo dat de kwaliteitsborging via een tekening wordt uitgevoerd, waarbij de werkvoorbereider de grootste moeite heeft om de actuele tekeningen op te sporen en in de keuringsapplicatie te zetten. Met Prostream behoort dat tot het verleden. De uitvoerder of werkvoorbereider heeft altijd de beschikking over de laatste set tekeningen en kan in diezelfde applicatie op zijn tablet of smartphone eventuele afwijkingen vermelden op de tekening met behulp van ‘snags’. Op een relatief laagdrempelige manier wordt de bouwplaats via Prostream gedigitaliseerd en gevisualiseerd. Een voorbeeld. Stel, de eerste heipaal gaat de grond in. Deze wordt vastgelegd in de applicatie en kan direct gecontroleerd worden: is het materiaal van kwalitatief goed niveau, is de paal op de juiste plaats aangebracht, enzovoorts. Afwijkingen zijn dus direct zichtbaar. Dat voorkomt vaak veel grotere problemen achteraf.”

Met digitalisering kunnen bedrijven in de bouw een enorme efficiëntieslag maken en direct voorbereid zijn op de aanstaande Wet kwaliteitsborging.

Wet kwaliteitsborging 

Veel bedrijven hebben volgens Beuker enkele jaren geleden al voorgesorteerd op de Wet kwaliteitsborging en plukken daar nu de vruchten van. “Wij zijn van mening dat bedrijven in de bouw zich absoluut op basis van kwaliteit kunnen onderscheiden. Helemaal nu de prijzen door het dak gaan. Opdrachtgevers verwachten en eisen een kwalitatief goed project bij oplevering. Partijen die zich al hebben gefocust op een stukje digitalisering zijn de winnaars van morgen. Natuurlijk, het is een utopie dat de bouw binnen korte tijd helemaal digitaliseert, dat heeft nog vele jaren nodig. Nog altijd wordt er veel met hardcopy gewerkt. Daarom hebben wij de QR-code geïntroduceerd. Zodra een tekening definitief is, wordt een QR-code aangemaakt. De vlechter op de bouw bijvoorbeeld kan op die manier de tekening scannen en checken of het de laatste versie is. En met diezelfde QR-code kan ook een repro-opdracht worden aangemaakt. Op die manier slaan we de brug tussen de digitale wereld en de bouwplaats.” 

Uitdaging

Pro4all heeft een duidelijke stip op de horizon. “We willen ervoor zorgen dat bouwers op een makkelijke manier digitaal samen kunnen werken, zodat zij zich kunnen focussen op het échte werk”, zegt Beuker. “Dat is een hele uitdaging, maar we zijn ervan overtuigd dat het ons gaat lukken. Mede dankzij de recente kapitaalinjectie van Main Capital Partners zijn we in staat om onze ‘roadmap’ verder uit te rollen om zodoende digitalisering in de bouw te versnellen. Bedrijven die deze veranderende tijden als een kans zien, kunnen een voorsprong nemen op de concurrentie. Want net zoals beton en staal het stevige fundament vormt voor een gebouw, zijn digitale tools het fundament van vooruitstrevende organisaties.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details