Platform over beton en staal in de bouw
Hoogste punt gevierd met kapucijners en spek
118 kamers, huiskamers, een restaurant en een mooi terras aan het water. (Beeld: Penta Architecten)

Hoogste punt gevierd met kapucijners en spek

Studentenhuisvesting Maritieme Academie Harlingen

In opdracht van Dunamare Onderwijsgroep Harlingen bouwt Aannemingsmaatschappij Friso huisvesting voor 150 studenten van de Maritieme Academie in Harlingen. De duurzame nieuwbouw met 118 kamers, een restaurant en algemene ruimtes staat aan de Almenumerweg, strategisch tussen de school en het simulatorgebouw. Na de meivakantie van 2024 kunnen de leerlingen hun woonverblijven betrekken.

In Harlingen wordt al 205 (!) jaar maritiem onderwijs gegeven. Een typisch kenmerk van dit vmbo- en mbo-onderwijs, dat ook in Rotterdam en IJmuiden wordt gegeven, is dat leerlingen bij de school wonen. Daarmee ervaren ze al vroeg hoe het is om langere tijd van huis te zijn. In Harlingen is inwonen voor de eerste twee klassen en de uitstroomrichting Scheeps- en Jachtbouw facultatief, vanaf klas 3 is het voor leerlingen met uitstroomprofiel Rijn-, Binnen- en Kustvaart verplicht. De nieuwbouw omvat 150 één, twee- en driepersoonskamers verdeeld over vijf lagen en twee huiskamers per verdieping. In de oksel van het L-vormige gebouw heeft architect Penta een groot restaurant ontworpen met een buitenterras aan het water. 

Een stukje metselwerk: muizentrappetjes.

Bouwen op het parkeerterrein

Voordat kon worden begonnen met de nieuwbouw van 4.800 m2 moest er nog wel heel wat water door de Rijn stromen. “We zijn in 2013 begonnen om te zoeken naar vervanging van de oude huisvesting”,  vertelt Arjen Mintjes, directeur van de academie. “Die oude huisvesting bestaat uit verschillende gebouwen verderop naast de school en is erg gedateerd, heeft al meerdere verbouwingen meegemaakt en is technisch, energetisch en wat betreft comfort zijn levensduur ver voorbij. Alleen hebben we lang moeten zoeken naar een geschikte locatie. Die kwam tien jaar geleden vrij bij de herstructurering van de A31 en N31. We konden daar een claim op leggen en drie jaar geleden was de overdracht. Het heeft tijdelijk als parkeerterrein gefunctioneerd tot Aannemingsmaatschappij Friso eind 2022 met de bouw begon.” Uitzonderlijk voor scholenbouw is dat nieuwbouw niet door de gemeente wordt gefinancierd. “Er zijn maar drie vmbo-scholen in Nederland die eigen opdrachtgever zijn”, stelt Mintjes. “We hebben ook heel veel tijd gestoken om de dekking voor deze nieuwbouw op orde te krijgen, maar dat zijn we gewend. Onze schepen betalen we ook uit eigen middelen.”  

Het casco is grotendeels opgetrokken met kanaalplaat- en breedplaatvloeren met prefab wanden en trappen.

150 bedden

De huisvestingscapaciteit is met 150 bedden 34 minder dan de oudbouw. Mintjes: “Het aantal jongeren in de noordelijke provincies neemt af. Wij voorspellen daarom iets minder leerlingen die langer verblijven. We hebben 500 studenten: 120 overnachten er vast, de mbo’ers varen meer en komen elke zes weken een week. Voor hen heeft het meer een hotelfunctie. De leerlingen slapen in kamers met een kajuitbed met afsluitbare opbergkast en een bureau. Ze kunnen chillen in de warm ingerichte huiskamers en daar ook een potje koken. Eten wordt geserveerd in het grote restaurant, dat ook dienst kan doen als conferentieruimte. Multifunctioneel dus.” 

Prefab

Aannemingsmaatschappij Friso bv is samen met installateur Pranger-Rosier Installaties bv winnend uit het aanbestedingstraject gekomen. Mintjes: “Wij werken graag met lokale bedrijven en worden niet blij van aannemers van ‘over de dijk’ die lokale bedrijven inhuren. We zijn erg tevreden met het bouwteam, alles van architect en constructeur tot aannemer en leveranciers verloopt als een trein.” Iets wat projectleider Arnold Boersma van Friso kan beamen. “We werken in een prima tempo en de opdrachtgever staart zich niet blind op deadlines, die wil vooral een degelijk gebouw. Dat begon ruim een jaar terug met het inbrengen van 190 grondgevormde funderingspalen – prefab palen waren toen niet op korte termijn voorhanden. Verder is het casco grotendeels opgetrokken met kanaalplaat- en breedplaatvloeren met prefab wanden en trappen. Met een goede voorbereiding kun je in prefab snel bouwen.”

Nieuwe huisvesting aan de Almenumerweg, tussen de school (met zonnepanelen) en het simulatorgebouw (niet zichtbaar). (Beeld: Joachim de Ruijter Fotografie)

Muizentrapjes

De buitenschil is ontworpen met verschillende metselwerkverbanden om, in de woorden van Mintjes, ‘het beeldbepalende gebouw een mooie smoel te geven’. Boersman: “Er wordt een harde, deels gesinterde steen van Hagemeister toegepast in drie verbanden: halfsteens, staande rollagen en muizentrapjes voor een afwisseling in textuur. Gevelopeningen zijn gemaakt met aluminium kozijnen en triple glas. Voor de indeling binnen zijn naast de prefab wanden metalstudwanden opgetrokken met stootvaste buitenplaten en massieve deuren in hardhouten kozijnen. In het restaurant springen de robuuste houten spanten, met een hoogte van 1,2 meter, in het oog.” 

Robuust is ook een toverwoord als het om de inrichting gaat. Mintjes: “Leerlingen van onze scholen zijn jong, heel nieuwsgierig en willen alles uit elkaar halen. Daarom vindt je hier in de algemene ruimtes geen lage plafonds waar kanalen onder lopen en zijn bouten van stalen kruisverbanden vastgelast. Het digitale sleutelsysteem van SALTO Systems met toewijsbare toegang tot ruimten en zelfs de lift is in dit verband ook erg praktisch.”

Plaatsen van een prefab binnenspouwblad.

Captains dinner

Het gasloze gebouw is uitgerust met warmtepompen, vloerverwarming en 1.000 zonnepanelen op het dak. Mintjes: “Liander had geen capaciteit op het net en we hebben hemel en aarde moeten bewegen om het toch te realiseren. Nogal een kritische kwestie want het gaat om 167 megawatt. Gelukkig zijn we eruit gekomen en kan de energierekening die we nu in de oude gebouwen hebben, flink omlaag. Leuk detail: we hebben het hoogste punt onlangs gevierd met een captains dinner waarbij de medewerkers kapucijners met spek serveerden voor de bouwvakkers.”   

Bouwinfo

Opdrachtgever
Dunamare Onderwijsgroep

Ontwerp
Penta Architecten b.v. bna

Interieurontwerp
Ross Tucker Projectinterieur

Adviseurs
Ingenieursburo Meijer & Joustra b.v. (constructeur), Lindhorst huisvestingsadviseurs, Noorman bouw- en milieuadvies, Strakks ingenieurs (installaties), ADONIN (GWW)

Hoofdaannemer
Aannemingsmaatschappij Friso

Installaties
Pranger-Rosier Installaties bv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?