Platform over beton en staal in de bouw
Oplossing voor dynamische verbindingen
Het HEICO Benelux team, met v.l.n.r. Eric Baes (Sales Engineer BeLux), René Smits (Office Manager) en Johan Sikkema (Sales Engineer Nederland).

Oplossing voor dynamische verbindingen

Betrouwbare borging

Al sinds 1900 specialiseert de HEICO Groep uit Niederense, Duitsland zich in betrouwbare kwaliteitsoplossingen voor bevestigingstechniek. Wereldwijd heeft het familiebedrijf veertien vestigingen en ruim 450 medewerkers. HEICO Benelux BV richt zich vanuit Groningen voornamelijk op het HEICO-LOCK® Borgingsysteem en het HEICO-TEC® Voorspansysteem. 

Een autofabriek waar HEICO-LOCK de spanten borgt.

Sales Engineer Johan Sikkema: “We werken samen met technische groothandels, die we vanuit voorraad kunnen beleveren. Omdat wij in een niche van boutverbindingstechniek werken, hebben we ook veel contact met eindgebruikers. Hen geven we graag tekst en uitleg over onze producten en we denken mee over de concrete toepassing. Naast onze producten hebben we ook een dienstencentrum waar klanten gebruik van kunnen maken. Hier kunnen we onder andere boutcalculaties doen en diverse testen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een Junkertest tot maar liefst M64!”

HEICO-LOCK helpt als de dynamische piekbelasting hoog is, zoals bij een spoorbrug.

Steeds meer kritische boutverbindingen

“Wat wij zien, is dat er steeds lichter gebouwd wordt. De randen van de mogelijkheden worden letterlijk opgezocht.” Deze trend heeft volgens Sikkema gevolgen voor de boutverbindingen. “De klemlengte wordt steeds korter en de boutverbindingen daardoor steeds kritischer. Wanneer de verbinding dynamisch belast wordt, resulteert dit in het zelfstandig loslopen van de verbinding. Hoe hoger de frequentie van deze belasting, hoe sneller de klemkracht verloren gaat, met alle gevolgen van dien. De mate van piekbelasting is erg onzeker en daardoor moeilijk te voorspellen.”

Om dit probleem op te lossen, moet een borgmethode toegepast worden. “Een gangbare methode is om een borgmiddel te gebruiken dat de frictie verhoogt, zoals bijvoorbeeld zelfborgende moeren. Dit stelt het verlies van klemkracht in de verbinding echter alleen uit. Ons systeem borgt daarentegen op basis van voorspanning. Een HEICO-LOCK® Borgring bestaat uit twee schijven, hiermee creëer je een wig in de boutverbinding. Doordat de ringen gehard zijn en een radiale vertanding aan buitenzijde hebben, zetten zij zich aan ene kant vast in de constructie en aan andere kant in de moer of bout. Daarmee ontstaat een vormvaste verbinding. Als dynamische belasting optreedt en de bout los wil lopen, is de hoek van de wig tussen de ringen altijd groter dan de hoek van de spoed van de schroefdraad. Daardoor kan de bout niet loslopen. Zo blijft de verbinding betrouwbaar en geborgd.”

HEICO-LOCK wordt gebruikt in het grootste reuzenrad ter wereld.

Lostrillen onmogelijk

Een concreet voorbeeld deed zich voor in een autofabriek waar van plaatstaal deuren en motorkappen geperst werden. “Door de vibratie van de machines stond de hal te trillen en schudden, waardoor de verbindingen in de spanten los trilden. Toen de productie hierdoor stil kwam te liggen, werd de oplossing gevonden in het HEICO-LOCK® Borgingsysteem. Ons product is ook gebruikt in de Dubai Ain, ’s werelds grootste reuzenrad. Ook hier zorgen onze ringen ervoor dat de verbindingen betrouwbaar geborgd zijn.” Dichter bij huis wordt HEICO-LOCK® gebruikt voor onder andere de 5G antennemasten en in een staalconstructie op Chemiepark Delfzijl.

HEICO-LOCK® mag conform EN1090 gebruikt worden. “Er is een ETA goedkeur volgens de EN15048 normering van SB-bouten. Bij HV-sets volgens EN14399 is er een vrijgave van de DIBt om de onderlegringen uit de set te vervangen door HEICO-LOCK® HLK-ringen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details