Exact twee maanden nadat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het startsein gaven voor de bouw van Ecoduct Waaltjesbos in Lommel, staken ze samen de schop in de grond voor de ecovallei onder de N76 in Oudsbergen, vlakbij de terril van Zwartberg. Jan De Nul Group bouwt de ecovallei in opdracht van De Werkvennootschap.
Vlaanderen zet volop in op de bouw van ontsnipperende maatregelen zoals wildrasters, ecoducten, ecotunnels en ecopassages. Minister Lydia Peeters: “We willen over heel Vlaanderen aan ‘ontsnippering’ doen en onze belangrijke natuurgebieden langs gewest- en snelwegen weer met elkaar verbinden. Dat doen we met allerlei maatregelen. Van wildrasters tot ecoducten, ecotunnels, … Hier in Oudsbergen wordt het een ecovallei van maar liefst 65 meter breed. We zijn dan ook heel blij dat we vandaag kunnen starten met de werken. In 2021 werden op deze locatie al ecorasters en een wilddetectiesysteem geplaatst om de verkeersveiligheid te verhogen, maar met de bouw van de ecovallei is het plaatje nu compleet. Over enkele jaren vormen de natuurgebieden langs de N76 weer één groot geheel. De verdere uitrol van deze ontsnipperingsmaatregelen moet bovendien gevaarlijke verkeerssituaties met overstekend wild voorkomen. Zo reduceren we ook letsel-ongevallen op onze wegen.”
De ecovallei van 65 meter breed moet de natuur aan beide zijden van de weg opnieuw met elkaar verbinden. De N76 wordt op pijlers gezet, waardoor het landschap onder de weg doorloopt. De ecorasters die in 2021 langs de weg geplaatst werden, sluiten langs beide kanten aan op de ecovallei. Zo vinden dieren veilig hun weg naar de oversteekplaats. De hellingen van de vallei zijn bovendien gericht op het zuiden. Hierdoor ontstaat een warm microklimaat, wat ideaal is voor de lokale flora en fauna. Minister Zuhal Demir: “In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn natuurgebieden nog altijd veel te versnipperd, waardoor ze zijn opgedeeld in vele kleine eilandjes. Dankzij projecten zoals deze ecovallei maken we van het Nationaal Park Hoge Kempen, onze Limburgse trots, terug één aaneengesloten geheel. Het geeft een boost aan de biodiversiteit, het groen, de leefbaarheid en de verkeersveiligheid.”
Jan De Nul Group staat in voor het ontwerp, de vergunning en de bouw van de ecopassages en wordt bijgestaan door studiebureau Sweco. De werken aan de ecovallei zullen ongeveer anderhalf jaar duren, tot de zomer van 2025. Geert Versweyveld, Operations Manager Civil Works bij Jan De Nul Group: “We zijn verheugd het tweede duurzame project in de provincie Limburg te mogen aftrappen. In Lommel schieten de werken voor het ecoduct Waaltjesbos al mooi op. Nu starten we met deze ecovallei in Oudsbergen. Beide ecopassages zijn een toonbeeld van hoe we ruimte teruggeven aan fauna en flora in een verstedelijkt gebied, en dit op een veilige manier voor mens en natuur. Samen met onze partner Sweco hebben we een mooi en toekomstgericht concept ontworpen en we kijken er alvast naar uit om beide projecten in 2025 te mogen overdragen aan de natuur.”
Dankzij de financiering door de Europese Unie (NextGenerationEU) in het kader van het project Vlaamse veerkracht VV105 (ontsnipperen Vlaams landschap), kan dit project ook snel uitgevoerd worden.