Platform over beton en staal in de bouw
Parkeergarage Garenmarkt, Leiden | Onafhankelijke kwaliteitsborging: een ‘must’ binnen de moderne bouw

Parkeergarage Garenmarkt, Leiden | Onafhankelijke kwaliteitsborging: een ‘must’ binnen de moderne bouw

Tijdens de realisatie van de parkeergarage aan de Garenmarkt in Leiden werkt de bouwcombinatie Dura Vermeer/BESIX intensief samen met bouAd adviesgroep. Het in Katwijk aan Zee gevestigde bureau verzorgt de eerste- en tweedelijns kwaliteitscontrole en biedt tijdens de uitvoering een solide ondersteuning.

BouAd AdviesgroepOog voor het detailniveau is een ‘must’.

De samenwerking tussen Dura Vermeer en bouAd is niet nieuw. Enkele jaren geleden al sloegen de bedrijven de handen ineen rondom de bouw van een aantal parkeergarages en kelders in Amsterdam. “Tijdens die projecten stelde Dura Vermeer zich al verantwoordelijk op en liet het zijn werken, los van een op handen zijnde regelgeving voor kwaliteitsborging, keuren door een onafhankelijke specialist. En dat waren wij”, aldus Henk Prijs, tweedelijns kwaliteitscontroleur binnen bouAd.

Sluitend stuk
Het bewaken en vastleggen van de kwaliteit is primair een taak van de bouwer. Zo ook binnen de Leidse projectkaders. Vanuit het ontwerptraject tekent Dura Vermeer/BESIX zélf voor de eerstelijnscontrole. bouAd adviesgroep verzorgt als onafhankelijk inspecteur de eerste- en tweedelijnscontrole. Aansluitend wordt de onderaanneming middels een derdelijnscontrole bewaakt. “In de traditionele bouw liep de opzichter vroeger zelf zijn controleronden, nu wordt dat gedaan door een eerste-/tweedelijnsinspecteur”, zegt Prijs. “Alle te controleren onderdelen worden zorgvuldig digitaal omschreven, vastgelegd en bewaakt in Gappless. Natuurlijk maken we nog wel eens gebruik van papieren tekeningen. Maar voor het uitvoeren van inspecties on site is een digitaal apparaat als een iPad onmisbaar. Alles wordt digitaal gefotografeerd en direct gekoppeld aan het betreffende formulier, locatie en tekening. Het systeem zorgt ervoor dat een vervolghandeling niet kan plaatsvinden vóórdat een eventueel gebrek is opgelost en afgevinkt. Zo controleren we elkaar en hebben we een sluitend stuk waarin de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen zijn vastgelegd. En dat is erg belangrijk. Zeker wanneer er, zoals in dit geval, sprake is van een complexe betonconstructie.”

BouAd AdviesgroepDe iPad is onmisbaar bij opnamen.

Speerpunten
Kennis vergaren en kennis delen zijn voor ‘rot in het vak’ Henk Prijs belangrijke speerpunten. “Na een half jaar meelopen beheersen we het proces en het project volledig”, zo zegt hij. “De door ons opgedane ruwbouwkennis wordt dan ook meegenomen tijdens de afbouw. Een fase waaraan ik, naast het verzorgen van de projectleiding, ook qua uitvoering een behoorlijk steentje zal bijdragen.”  

Tekst | Chris Elbers  Beeld | bouAd adviesgroep
Uitgelichte afbeelding: 
De man in zijn werkomgeving.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details